1929. “Kako je Crni četvrtak promijenio financijski svijet”


Uprkos godinama koje su prošle, Crni četvrtak ostaje podsjetnik na ranjivost financijskih tržišta i važnost odgovornog ulaganja

Daleko od bučnih ulica današnjeg New Yorka, 29. listopada 1929. godine odvijala se drama koja će ostaviti neizbrisiv trag na globalnu ekonomiju. Dan poznat kao Crni četvrtak označava početak Velike depresije, najtežeg razdoblja financijske nesigurnosti u povijesti 20. stoljeća.

Pucanje balona

Dvadesete godine prošlog stoljeća bile su razdoblje nevjerojatnog ekonomskog rasta i opće euforije. Cijene dionica na New York Stock Exchangeu neprestano su rasle, privlačeći ulagače iz svih slojeva društva. Međutim, to je bio balon koji je čekao da pukne. Mnogi ekonomisti i financijski stručnjaci upozoravali su na nerealno visoke vrijednosti dionica, ali njihovi su glasovi ostali nečujni u općem optimizmu. Na kraju, tržište se nije moglo održati na takvim visinama.

Dan koji je promijenio sve

Dana 24. listopada 1929., cijene dionica su se strmoglavile, izbrisavši milijarde dolara ulaganja u samo nekoliko sati. Panika se brzo proširila, a ulagači su masovno prodavali svoje dionice, nadajući se da će izbjeći potpuni gubitak. Bankroti su uslijedili, milijuni ljudi su izgubili svoje poslove, a posljedice su se osjetile diljem svijeta. Sjedinjene Američke Države su ušle u razdoblje Velike depresije, koje će trajati gotovo desetljeće.
Uprkos godinama koje su prošle, Crni četvrtak ostaje podsjetnik na ranjivost financijskih tržišta i važnost odgovornog ulaganja. Njegove su pouke i danas relevantne, jer svijet i dalje navigira kroz izazove i nesigurnosti globalne ekonomije. Crni četvrtak nas uči da nikada ne smijemo uzeti za zdravo za gotovo ekonomski napredak i da uvijek moramo biti spremni na neočekivano.

NAJNOVIJE