1990. ODRŽANI PRVI OPĆI IZBORI Ujedno 33 godine HDZ-a i SDA-a u BiH

Opći izbori u SR Bosni i Hercegovini 1990. održani su 18. studenog 1990. godine, dok je drugi krug za izbor zastupnika u Dom naroda održan 2. prosinca. Ovo su bili prvi višestranački izbori u SR Bosni i Hercegovini. Osim izbora za članove Predsjedništva Socijalističke republike Bosne i Hercegovine, održani su i izbori za Skupštinu Socijalističke republike Bosne i Hercegovine.

Prosječan odziv birača je bio 77,83 posto od 3.033.921 ukupnog broja registriranih glasača (74,4 posto u izborima za članove Predsjedništva i 81,6 posto u izborima za Vijeće općina i 77,5 za Vijeće građana).

Pobijedile su nacionalne stranke: Stranka demokratske akcije, Srpska demokratska stranka i Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine. Te tri stranke su nakon izbora postigle dogovor i raspodijelile vlast. Predsjednik republike je postao Alija Izetbegović (SDA), predsjednik skupštine Momčilo Krajišnik (SDS), a predsjednik vlade Jure Pelivan (HDZ BiH). Ta koalicija je zadržala vlast do početka rata u Bosni i Hercegovini 1992.

NAJNOVIJE