HRABROST 33. godine da je goloruki narod zaustavio tenkove

33. godine da je goloruki narod stao pred tenkove JNA u selu Polog, te zadržavao tenkove naoružan samo nadom i vjerom u mir navršile su se 7. svibnja 2024.

Danas na te dane asocira Spomenik zaustavljanju tenkova sagrađen 2011., ilustracije na zidu osnovne škole u Pologu, te sjećanja sudionika. Upravo kod osnovne škole je i zaustavljen prolazak tenkova JNA, a učenici o tome osim putem ilustracija saznaju od odraslih. Mladima je danas teško shvatiti što je tih dana bilo, zašto su tenkovi uopće i zaustavljeni, a upravo iz tih razloga važno je podsjećati na taj događaj, kažu nam svjedoci događanja u Pologu.

Selo Polog je smješteno između Mostara i Širokog Brijega, gotovo pa podjednako udaljeno od oba mjesta, a tik uz prometnicu. Upravo je to bilo presudno da se baš ovdje 7. svibnja 1991. zaustavi prodor tenkova JNA, a da se o tom mjestu čuje u svim krajevima bivše države i šire. Nenaoružani narod stopirao je tenkovsku kolonu od preko 100 tenkova i oklopnih vozila koja je krenula iz mostarske vojarne zauzeti položaje u zapadnoj Hercegovini i dijelu južne Hrvatske.

Pregovore sa zapovjednikom mostarskog garnizona JNA pokovnikom Milojkom Pantelićem započeli su tada predsjednik općine Široki Brijeg Anđelko Mikulić, gvardijan fra Mladen i Jure Skoko. Prosvjednicima na barikadi s vremenom se solidariziralo i pridruživalo sve više Hrvata iz cijele Hercegovine – Mostara, Gruda, Posušja, Ljubuškog, Imotskog… Riskirali su i svoje živote, jer bi samo jedan ispaljeni metak značio i tenkovski kontranapad.

NAJNOVIJE