35 godina kako je američka plivačica preplivala od SAD-a do SSSR-a

Dana 7. kolovoza 1987. prva osoba otplivala je od SAD-a do SSSR-a. Bila je to američka plivačica Lynne Cox, koja je u to vrijeme imala oko 30 godina. Za taj pothvat trebala su joj dva sata i pet minuta, a plivala je preko Beringovog tjesnaca, od američkog otoka Mali Diomed do sovjetskog otoka Veliki Diomed. Granica između SSSR-a i SAD-a nalazila se između tih dvaju otoka (danas je ondje granica između SAD-a i Ruske Federacije).

Lynne Cox prethodno je izvršila i druge plivačke pothvate, uključujući plivanje preko La Manchea, preko Magellanovog tjesnaca i preko tjesnaca koji dijeli Sjeverni od Južnog otoka Novog Zelanda. Pri njenom plivanju preko Beringovog prolaza na današnji dan temperatura tamošnje morske vode iznosila je samo 6 do 7 stupnjeva Celzija, unatoč tome što se radilo o ljetnom razdoblju.

Zanimljivo je da su pothvat Lynne Cox pohvalili i Ronald Reagan i Mihail Gorbačov, a poslužio je za poboljšavanje odnosa tijekom Hladnog rata. Po Lynne Cox nazvan je i jedan asteroid (37558 Lynnecox).

NAJNOVIJE