70 PUTOVANJA Moćni senator putovao u Europu zbog seksa s maloljetnicama. Primao je i slike seksualnog zlostavljanja djece

Umirovljeni državni senator iz američke savezne države Sjeverne Dakote osumnjičen je za putovanje u Europu i plaćanje za seks s maloljetnicom te za primanje slika koje prikazuju zlostavljanje djece. Dugogodišnji državni senator Ray Holmberg (79) uhićen je u ponedjeljak nakon što je protiv njega podignuta federalna optužnica koja ga sumnjiči da je putovao u Češku s namjerom upuštanja u nedopuštene seksualne aktivnosti s maloljetnicom te za primanje dječje pornografije.

Senator je pušten da se brani sa slobode nakon što se pred američkim Okružnim sudom u Fargu izjasnio nevinim. Suđenje mu je zakazano za 5. prosinca. Tužitelji su rekli da je Holmberg od lipnja 2011. do studenog 2016. više puta putovao u Prag u Češkoj zbog seksa s maloljetnicom. Senator Holmerg služio je duže od 45 godina u Senatu Sjeverne Dakote, dok nije dao ostavku prošle godine nakon što je otkriveno da je razmjenjivao desetke tekstualnih poruka s osobom koja je u zatvoru zbog optužbi povezanih sa slikama seksualnog zlostavljanja djece. U optužnici se dodaje da je Holmberg koristio aliase te primao i pokušavao primiti slike seksualnog zlostavljanja djece između studenog 2012. i svibnja 2013. godine.

U studenom 2021. policija je pretražila njegovu kuću u Grand Forksu te je zaplijenila, među ostalim predmetima, i videe. Holmbergov odvjetnik Mark Friese rekao je da su vlasti istraživale Holmberga “dvije godine ili više i nisu ništa novije pronašle. Sve što se navodi je od prije više od deset godina.”Holmberg je predsjedao moćnim Odborom za raspodjelu sredstava Senata koji piše proračune. U ožujku 2022. najavio je da se neće ponovno kandidirati. Podnio je ostavku u travnju 2022. navodeći da su “nedavne vijesti postale distrakcija”, navodi USA Today.

Ako Holmberg bude osuđen, desetljeća njegova služenja javnosti “bit će zaboravljena, a pamtit će se samo negativne stvari”, rekao je bivši čelnik većine u Senatu Sjeverne Dakote Rich Wardner, koji je s Holmbergom služio gotovo 25 godina.
Holmberg je dobio nadoknadu od gotovo 120.000 eura za gotovo 70 putovanja izvan savezne države od 2013. do sredine travnja 2022. Senatorova putovanja uključivala su četrdesetak američkih gradova, Kanadu, Portoriko i nekoliko europskih zemalja.

Optužnica je uslijedila nakon što se Nicholas James Morgan-Derosier prošlog mjeseca pred federalnim sudom izjasnio krivim po šest točaka optužnice za posjedovanje slika koje prikazuju seksualno zlostavljanje djece i jednoj točki optužnice za primanje i distribuciju takvih fotografija. Morgan-Derosier iz zatvora se dopisivao s Holmbergom.

NAJNOVIJE