Ambiciozan plan hrvatskih cesta za iduću godinu obećava kraći put od BiH do makarske rivijere

U Hrvatskoj su u planu 20 cestovnih projekata, a jedan od njih će posebno obradovati susjede iz Bosne i Hercegovine jer će im omogućiti kraći put do Makarske rivijere, njihove popularne ljetne destinacije.

Predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić potvrdio je za Jutarnji list da je riječ o projektima čija će realizacija početi sljedeće godine, s ukupnom vrijednosti većom od milijardu eura.

Projekt kojim će se skratiti put iz pojedinih dijelova Bosne i Hercegovine do Makarske podrazumijevat će izgradnju ceste Ravča – Drvenik. Riječ je o spojenoj cesti od čvora Ravča na autoputu A1 do trajektne luke u Drveniku na Jadranskoj magistrali.

Predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić potvrdio je za Jutarnji list da je riječ o projektima čija će realizacija početi sljedeće godine, s ukupnom vrijednosti većom od milijardu eura.

Ova prometnica će biti duga 7,36 kilometara te će uključivati tunel kroz planinu Rilić dug 5,6 kilometara. Veći broj hrvatskih primorskih općina je iskazao zainteresiranost za izgradnju ove ceste, kao i pojedini hercegovački gradovi, među kojima su Ljubuški, Čapljina, Čitluk, Grude i Široki Brijeg, navodi Klix.ba.

Hrvatski sabor prošlog je tjedna usvojio Financijski plan Hrvatskih cesta za sljedeću godinu s projekcijama za 2025. i 2026., čime je odobren taj ambiciozni plan gradnje novih prometnica. Početkom sljedeće godine očekuje se da Vlada usvoji Program građenja i održavanja javnih cesta u sljedećem četverogodišnjem razdoblju. Time će se stvoriti formalni okvir za pronalaženje financijskih sredstava za realizaciju tih projekata.

NAJNOVIJE