Američka generalica: Rusija uporno pokušava destabilizirati BiH i regiju

NATO pozorno prati stanje u Bosni i Hercegovini i neće dopustiti njenu destabilizaciju, kazala je u srijedu zapovjednica stožera NATO-a u Sarajevu generalica Pamela McGaha upozoravajući kako Rusija i dalje igra ulogu države koja potkopava stabilnost u cijeloj regiji.

Američka generalica McGaha već dvije godine na čelu je stožera u Sarajevu u čijem su sastavu časnici iz država NATO-a sa zadaćom da pomognu reformu obrambenog sektora BiH i osposobljavanje njenih oružanih snaga.

Stožer NATO-a u Sarajevu uspostavljen je 2004. godine kada je okončana misija SFOR-a što ju je do tada predvodila Alijansa a njen mandat očuvanja mira u BiH preuzele su vojne snage Europske unije kroz misiju Althea.

Ta se misija svake godine produžava odlukama Vijeća sigurnosti UN-a, a EUFOR se u provedbi svojih zadaća oslanja na potporu NATO-a kroz ugovor “Berlin plus” iz 2003. godine i koji omogućava Europskoj uniji korištenje kapaciteta Sjevernoatlantskog saveza za svoje vojne operacije diljem svijeta, piše Hina.

U slučaju BiH NATO je ostavio otvorenom mogućnost ponovnog preuzimanja nadziranja poštivanja vojnog dijela Daytonskog sporazuma od EU u slučaju da Vijeće sigurnosti zbog ruske blokade odbije produžiti mandat EUFOR-u a generalica McGaha je u intervjuu za sarajevsko “Oslobođenje” potvrdila kako ta opcija i dalje vrijedi jer NATO neće dopustiti sigurnosti vakuum koji bi ugrozio mir u BiH.

“NATO-saveznici čvrsto podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Naš kolektivni fokus je upravo na tome i to će uvijek biti naš fokus”, kazala je McGaha.

Dodala je kako je zapravo cijeli zapadni Balkan regija od strateškog značaja za NATO-a pa je stoga ojačan i vojni kontigent koji djeluje na Kosovu a to opet ima učinak i na BiH te druge zemlje regije.

Komentirajući unutarnje stanje u BiH obilježeno stalnim političkim napetostima McGaha je kazala kako NATO od političkih lidera u BiH očekuje odgovorno ponašanje no pri tom pozorno prati što oni rade.

“Zabrinuti smo zbog secesionističke retorike i retorike podjela, kao i zbog malignog vanjskog utjecaja, uključujući i onaj iz Rusije, koji prijeti ugroziti stabilnost i blokirati reforme. Pozivamo Rusiju da na zapadnom Balkanu ima konstruktivnu ulogu. Nažalost, redovito vidimo da Rusija radi upravo suprotno. Vidimo hakerske upade, dezinformacije, zastrašivanje i druge destabilizirajuće aktivnosti. NATO u potpunosti poštuje suvereno pravo svake države da izabere svoje političke i sigurnosne aranžmane. Pozivamo Rusiju da uradi isto. To je temeljno načelo europske sigurnosti na koji smo se svi obavezali, uključujući Rusiju”, poručila je McGaha.

NAJNOVIJE