AMERIČKA VOJSKA srušila kineski balon, Peking poslao poruku također

Borbeni zrakoplov srušio je kineski balon koji je nekoliko dana nadlijetao Sjedinjene Države i “neprihvatljivo kršio” američki suverenitet, objavilo je u subotu američko ministarstvo obrane.

“Danas poslijepodne, po naredbi predsjednika (Joea) Bidena, američki borbeni zrakoplov (…) srušio je špijunski avion na velikoj visini, koji je lansirala Narodna Republika Kina i koji pripada njoj, u zračnom prostoru iznad voda obale Južne Karoline”, priopćio je ministar obrane Lloyd Austin.

“(Joe Biden) uvijek će sigurnost Amerikanaca učiniti prioritetom i tako učinkovito odgovoriti na neprihvatljivo kršenje našeg suvereniteta”, dodaje se u priopćenju, prenosi agencija AFP.

Balon je bio otkriven u srijedu iznad Montane, gdje je u vojnoj bazi na sjeveru pohranjeno 150 interkontinentalnih balističkih projektila naoružanih nuklearnim bojnim glavama, a Pentagon je kazao da je predsjednik već istoga dana odobrio rušenje.

“U srijedu je predsjednik Biden odobrio da se špijunski balon sruši čim se ispune uvjeti da ta misija bude izvedena bez opasnosti za američke živote”, dodao je Austin.

Kina je ranije u subotu odbacila optužbe za špijunažu, kazavši da je riječ o istraživačkom balonu koji je skrenuo s rute zbog “više sile” i optužila je američke političare i medije da iskorištavaju situaciju kako bi ocrnili Kinu, javlja Reuters.

Američki dužnosnik obrane objasnio je da je kineski balon dio nadzorne flote balona koji obavljaju špijunažu nad pet kontinenata, javlja Reuters.

Američka savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) objavila je da je nastavljen promet u trima zračnim lukama Južne Karoline, a to su Wilmington, Myrtle Beach i Charleston, pošto je ranije promet bio prekinut “iz sigurnosnih razloga”.

Kina je u petak izrazila žaljenje jer je njezin “civilni” balon zalutao iznad teritorija SAD-a. Glasnogovornik kineske vlade rekao je ranije da “Kina nema namjeru narušavati kopneni teritorij i zračni prostor bilo koje suverene zemlje”.

Američki državni tajnik Antony Blinken ocijenio je da je upad “balona za nadzor” u američki zračni prostor “neprihvatljiv” i “neodgovoran” te je otkazao posjet Pekingu planiran za nedjelju. To bi bio prvi posjet Kini jednog američkog državnog tajnika od 2018. godine.

Odgađanje Blinkenova putovanja koje su dogovorili u studenom Biden i kineski predsjednik Xi Jinping udarac je za one koji su u tom posjetu vidjeli priliku da se stabilizira sve lošiji odnos između dviju zemalja.

Kina se nada stabilnom odnosu s SAD-om kako bi se mogla usredotočiti na svoje gospodarstvo, koje je ugrozila sada napuštena politika nulte tolerancije na COVID i koje su zapostavili strani investitori, uplašeni povratkom državnog intervencionizma na tržištu.

Pentagon je u petak rekao da je drugi kineski balon primijećen u Latinskoj Americi, no nije naveo točnu lokaciju.

Prve snimke
Nedugo nakon obaranja pojavila se i prva snimka. CNN piše kako je korisnik Twittera Devon Pace na toj društvenoj mreži objavio rušenje sumnjivog balona.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je ranije da će se Sjedinjene Američke Države “pobrinuti” za balon koji je letio diljem zemlje.

Biden je odgovarao na pitanje hoće li SAD oboriti nadzorni balon, koji je letio iznad zemlje, a što Washington naziva “jasnim kršenjem” američkog suvereniteta.

Vojni zapovjednici razmatrali su obaranje balona ovog tjedna, no zatim su se predomislili upozorivši na rizik od pada krhotine, rekli su dužnosnici.

“Analizirat ćemo opremu koju je koristila Komunistička partija Kine”
Čelnik većine u američkom Senatu Chuck Schumer kritizirao je kineskog čelnika zbog navodne špijunaže.

“Snažno osuđujem drski upad predsjednika Xija u američki zračni prostor i pohvaljujem vodstvo predsjednika Bidena u spuštanju kineskog balona iznad vode kako bi se osigurala sigurnost za sve Amerikance. Sada možemo prikupiti opremu i analizirati tehnologiju koju je koristila Komunistička partija Kine”, poručio je.

NAJNOVIJE