Amerika ukida zakone koji kažu da je brak zajednica muškarca i žene

Američki Kongres donio je zakon o zaštiti istospolnog braka na cijelom prostoru Sjedinjenih Država, a demokratski predsjednik Joe Biden najavio je da će ga brzo potpisati.

Zajednica sklopljena između osoba istog spola, gay ili lezbijskih parova zajamčena je odlukom Vrhovnog suda SAD-a od 2015. godine.

Međutim, pošto je Vrhovni sud u kojem su sada konzervativni suci većina, u lipnju poništio desetljećima zajamčeno ustavno pravo na pobačaj, demokrati strahuju da bi na jednak način mogao promijeniti i zakon o istospolnom braku.

Već se sada govori da bi određene američke djelatnosti imale pravo odbiti poslužiti parove istog spola u ime slobode izražavanja, a o čemu bi se moglo odlučivati na ljeto, piše agencija AFP.

Nakon što je Zastupnički dom u četvrtak prihvatio prijedlog, tekst zakona nazvanog RMA (Respect for Marriage Act, Poštivanje zakona o braku) treba potpisati predsjednik Joe Biden da bi stupio na snagu.

Nacrt zakona Senat je već prihvatio prošli tjedan.

Velika većina Amerikanaca podržava istospolni brak, čak i među republikancima, a protivi mu se vjerska desnica, piše AFP.

Konkretno, danas prihvaćen tekst ukida prethodne zakone kojima se brak opisuje kao zajednica između muškarca i žene. Tekst brani matičarima – bez obzira u kojoj državi radili – da diskriminiraju parove “na osnovi njihova spola, rase, etničke pripadnosti ili porijekla”.

Vrhovni sud SAD-a je 1967. proglasio zabranu međurasnog braka neustavnom.

Ovaj zakon ne obvezuje sve savezne države da dopuste sklapanje istopolnih i međurasnih brakova, ali ih obavezuje da ih priznaju ako su sklopljeni u državama u kojima su legalni. Također se tim zakonom ukida propis iz 1996., kojim je brak definiran kao zajednica muškarca i žene.

Za zakon su glasali svi zastupnici demokrata te 39 republikanaca, a protiv je bilo 169 republikanaca.

“To je loš put”, rekao je republikanski zastupnik Jim Jordan, blizak bivšem republikanskom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, koja napušta tu dužnost u siječnju, nije krila zadovoljstvo prihvaćanjem “jednog od posljednjih zakona” koje će ona potpisati kao predsjednica tog doma, a koji šiti istospolne parove.

Za govornicom, nekoliko minuta prije glasanja, Pelosi je odala počast Harveyu Milku koji je bio prvi gradski vijećnik u Kaliforniji otvoreno deklariran kao gay osoba, a ubijen je 1978.

Svojim je pristašama rekao ‘Okusio sam slobodu i neću učiniti ni korak natrag, kazala je Pelosi.

Danas, Zastupnički dom ponosno stoji uz snage slobode protiv vraćanja unazad, rekla je.

Kada je Senat glasao, nacrt zakona je prihvaćen sa 61 prema 36 glasova, pri čemu se 12 republikanca pridružilo demokratima (njih 49), a većina ostalih republikanaca glasala je protiv.

Nacrt zakona napisala je skupina demokratskih i republikanskih senatora strahujući da bi Vrhovni sud mogao srušiti presudu iz 2015. Obergefell protiv Hodges i time ugrozit istospolni brak u cijelom SAD-u.

Demokrati su nazvali tu mjeru pobjedom za prava LGBT zajednice u vrijeme kada neke savezne države nastoje ograničiti prava transrodnih osoba.

U Sjedinjenim Državama živi oko 568.000 istospolnih bračnih zajednica, prema podacima Statističkog zavoda.

NAJNOVIJE