APLIKACIJA KOJA JE RAZBILA NARKOBANDE U BIH Sky mafiji izrečene 22 godine zatvora

AutorAvaz

U borbi protiv organiziranog kriminala veliku ulogu odigralo je dešifriranje Sky i Anom aplikacija, putem kojih su kriminalci komunicirali, te su razotkrivene mnoge narkogrupe u BiH.

Osam optužnica

Prema podacima Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koji su ustupljeni “Dnevnom avazu” u 2022. godini podignute su prve optužnice u predmetima iz Sky i Anom aplikacija, a njih više od polovine podignuto je u 2023. godini. Do sada je podignuto osam optužnica, protiv ukupno 66 osoba, uključujući tri pravne osobe.

Zabilježene su i prve pravomoćne presude u Sky i Anom predmetima nakon sporazumnih priznanja krivnje. U okviru dva predmeta krivicu je do sada priznalo 13 optuženih. Ukupno su izrečene 22 godine i 10 mjeseci pravomoćnih kazni zatvora. Najviše njih priznalo je krivicu u predmetu „Staza“, čiji je vođa grupe Dragan Pejović Bosanac.

Kazne su se kretale u rasponu od jedne do pet godina zatvora, a novčane sporedne izrečene su u ukupnom iznosu od 29.000 KM. Kada je riječ o protupravnoj imovinskoj koristi, oduzeta je u ukupnom iznosu od 48.900 KM i 2.000 eura.

U okviru predmetnih sporazuma izrečene su mjere sigurnosti oduzimanja predmeta, i to: opojna droga marihuana u količini od 154,7 kilograma, automobil BMW koji je korišten u izvršenju kaznenog djela, te mobilni telefoni, računala i sredstva veze.

Do sada su optuženi Milan Matković i članovi njegove ekipe, potom Mitja Kontič, Aleksandar Nikolić, Dragan Gajić, Blaženko Rašević, Šaban Kudo i Veljko Ugrešević. U tijeku je suđenje grupi Dalibora Railića, koji se tereti za ubojstvo načelnika Sektora kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašića.

Koruptivni elementi

“Krajem prošle i početkom ove godine finalizirana je istraga i podignuta optužnica s dokazima iz Sky i Anom aplikacija za kazneno djelo s koruptivnim elementima u predmetu “Nedeljko Lubura i Bojan Roguljić”. Prvooptuženi u ovom predmetu u vrijeme izvršenja kaznenog djela bio je visokopozicionirani inspektor MUP-a RS. Nekadašnji pripadnik Granične policije (Vladan Kovačević), nakon sporazumnog priznanja u Sky predmetu “Staza”, osuđen je na kaznu zatvora od tri i pol godine”, navode iz Tužiteljstva BiH.

Brojne su istrage u ovim predmetima koje još nisu okončane. Tako se u narednom razdoblju očekuju optužnice protiv Admira Arnautovića Šmrka i grupe Elvisa Keljmendija. Sky bjegunci su Ognjen Orašanin Oras i Zlatan Ćuk, koji važi za osobu blisku kriminalnom “škaljarskom klanu”.

Najmlađi optuženi ima 27, a najstariji 58 godina

Od ukupno istragom obuhvaćenih oko 15 zaposlenika policijskih i agencija za provedbu zakona, do sada su među optuženima petorica policijskih službenika. Riječ je o pripadnicima MUP-a HNŽ, GPBiH i MUP-a RS, a optužen je i nekadašnji savjetnik u Ministarstvu sigurnosti BiH Bojan Cvijetić.

Dešifriranje poruka

“Prema evidencijama u predmetima na osnovu optužnica Tužiteljstva BiH s dokazima iz Sky i Anom aplikacija, u 2023. godini više desetina svjedoka u nekoliko predmeta koji su u fazi glavnog pretresa dalo je iskaze i svjedočenja u sudnicama, u okviru kojih su svjedočili i policijski službenici partnerskih agencija koji su govorili o procesima dešifriranja poruka i istraga o organiziranim kriminalnim grupama”, naveli su iz Tužiteljstva BiH. 

AutorAvaz

NAJNOVIJE