APOKALIPSA U OSIJEKU Gori 10 hektara plastike “Ovo je pakao, oprema se topi na nama!”


U pogonu osječke tvrtke Drava International u srijedu poslije ponoći zapalila se uskladištena plastika, izvijestio je osječki gradski Stožer civilne zaštite. Požar još nije pod nadzorom, no širenje vatre je usporeno. U mjestima najbližima požaru otkazana je nastava, zrakom se širi dim i štetni plinovi, a građani su pozvani da ne napuštaju domove.

Načelnik Stožera, dožupan Mato Lukić kazao je kako vjetar, koji se pojačao oko 4 sata, ne dopušta gašenje požara uskladištene plastike, koji trenutačno gasi oko 100 vatrogasaca s 50-ak vozila.

U 4:52h požar je zahvatio zgradu i počeo se širiti unutar nje te je izvučeno 1500 litara natrijeve lužine i 1000 litara hidroklorida (HCL) iz objekta.

Na terenu su javne vatrogasne postrojbe Osijeka i Belog Manastira te čak 21 Dobrovoljno vatrogasno društvo, s područja Osijeka i okolice.

Požar se gasi i robotom za gašenje. Izgaranjem plastike nastala je velika količina dima i otrovnih plinova koji se šire radi jakog vjetra i toplinskog isijavanja.

“Situacija je grozna. Više od 10 hektara plastike gori i došlo je do zidova tvornice. Upravo mičemo sve zapaljive i eksplozivne predmete da bismo spriječili da vatra zahvati i tu zgradu”, rekao je Boris Banjan, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Osijek.

“Nažalost, jedan objekt vatra je već zahvatila. Nismo ga mogli spasiti. Temperatura koja se stvara je nevjerojatna, jednostavno rečeno grozna, ne možemo prići na više od 30 metara jer se oprema na nama topi. Hidrantska mreža unutar tvornice ostala je bez vode pa svako malo ostajemo bez vode u ključnim trenucima, a i da vode imamo, bilo bi jako teško ugasiti vatru. Zasad smo svi živi i zdravi, ali ovo je pakao. Nema druge riječi. Ovako što još nisam vidio”, rekao je Banjan za Glas Slavonije.

“Situacija još uvijek nije zadovoljavajuća, ne možemo reći da je požar ugašen i da se smanjio dim, ali vatra je usporena i možemo reći da je spriječena veća katastrofa jer su pogoni ove tvrtke puni zapaljivih tekućina i tvari, koje su prebacivane tijekom gašenja kako ne bi došlo do veće tragedije”, istaknuo je dožupan Mato Lukić.

Ocijenio je kako će gašenje vjerojatno trajati dugo, što zbog vjetra, ali i zbog same materije koja gori, a to je prešana plastika.

Na upit novinara o kvaliteti zraka, Lukić je kazao da je na “dvije mjerne stanice u Osijeku situacija u redu”, a angažirat će se i druge mjerne stanice za mjerenje kvalitete zraka u okolnim naseljima.

Državni hidrometeorološki zavod izvijestio je u 10 sati kako će vjetar brzine 5m/s, smjer S – SI, zadržati smjer do večeri. Mjerne stanice za kvalitetu zraka u Osijeku ne pokazuju odstupanje od redovnih vrijednosti.

Iz Stožera su izvijestili da nastava u školama u Osijeku nije odgođena, ali nastave neće imati škole u okolnim naseljima, Antunovcu, Ivanovcu, Etnestinovu, Laslovu, Čepinu i Vuki jer vjetar nosi dim prema tim lokacijama.

Cesta prema Brijestu je zatvorena, a radnici iz Nepala koji su radili i živjeli u krugu tvornice evakuirani su. Grad im je osigurao smještaj.

Načelnik Stožera, osječki dogradonačelnik Dragan Vulin izjavio je kako požar još uvijek nije pod kontrolom, a uz osječku Javnu vatrogasnu postrojbu u gašenju su angažirana sva dobrovoljna vatrogasna društva s gradskog područja.

Istaknuo je kako je dojava o požaru zaprimljena oko 40 minuta poslije ponoći te da su na terenu sve raspoložive vatrogasne snage, kao i bageri gradskih tvrtki, kako bi napravili koridor i spriječili širenje požara.

Širenje požara usporeno je ujutro, zahvaljujući premještanju zapaljivih tvari i tekućina iz prostora tvrtke, spriječena je veća katastrofa, izvijestio je u srijedu osječko-baranjski Stožer Civilne zaštite.

Zasad nema mjerenja, ali s obzirom na ogromne količine dima i plinova građani su pozvani da zatvore prozore i da ne izlaze van zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova uslijed izgaranja plastike, poručio je dogradonačelnik Vulin.

Otkazana nastava

Za mjesta prema kojima se širi dim jutros je otkazana nastava. Neće je biti u mjestima Antunovac, Laslovo, Ivanovac, Vuka, Čepin i Ernestinovo.

Prema posljednjim informacijama, na terenu su još uvijek mnogobrojni vatrogasci, zasad nema ozlijeđenih, objekt je zatvoren, a djelatnici evakuirani, izvijestio je u srijedu Stožer Civilne zaštite Osijeka.

Vulin napominje kako je u pitanju požar deponija plastike na otvorenom prostoru, čija se površina procjenjuje na više tisuća kvadratnih metara te da je visina uskladištenih bala plastike oko pet metara, pa je upozorenje građanima o mogućem štetnom djelovanju plinova do daljnjega na snazi.

Nezapamćeni razmjeri požara

Nakon cjelonoćne borbe sa stihijom Vulin je novinarima na mjestu događaja rekao kako je požar, kada se govori o osječkom području, dosad nezapamćenih razmjera te se jutros proširio i do proizvodnog objekta tvrtke.

Na terenu su javne vatrogasne postrojbe Osijeka i Belog Manastira te čak 21 Dobrovoljno vatrogasno društvo, s područja Osijeka i okolice.

Vulin je zamolio sve građane Osijeka i okolice da što manje borave na otvorenom. Stanje nije toliko alarmantno da ne smiju izlaziti van, ali oni koji imaju problema s dišnim sustavom neka se čuvaju, a svi neka zatvore prozore na svojim objektima zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova uslijed izgaranja plastike, dodao je.

Vjetar zasad ne nosi dim prema Osijeku, ali svakako treba biti oprezan, poručio je Vulin. Ističe kako požar još uvijek nije pod kontrolom, ali s obzirom na sve angažirane vatrogasne snage, vjeruje da će vrlo brzo biti lokaliziran.

Zasad nema ozlijeđenih osoba, bilo je nekoliko manjih intervencija hitne pomoći prema vatrogascima koji su bili izloženi iznimno visokoj temperaturi, rekao je dogradonačelnik Vulin.

Objekt zatvoren, djelatnici evakuirani


U samom pogonu bilo je raznih uskladištenih plinova i zapaljivih tekućina, koji se koriste u procesu proizvodnje i prerade plastike, pa smo od samog početka gašenja imali izazov kako to izmjestiti, i to je premješteno na siguran dio, koji nije zahvaćen požarom, istaknuo je Vulin.

Napominje kako točan uzrok požara još nije poznat i utvrdit će se očevidom, a vatra je buknula dalje od proizvodnog pogona, na vanjskom odlagalištu plastike.

Svjesni smo da bi gašenje, s obzirom na veličinu požarišta, moglo potrajati i nekoliko dana, kazao je dogradonačelnik Dragan Vulin.

Poruke stigle na mobitele


Ravnateljstvo civilne zaštite poslalo je građanima SMS s upozorenjem na štetno djelovanje nastalih plinova uslijed požara te su pozvani da ne izlaze iz domova ako nije nužno.

NAJNOVIJE