APOKALIPSA U SLAVONIJI ‘Nema vode, struje, sve je propalo, uništeno…

Više od 800 poziva i tehničkih intervencija zbog posljedica olujnog nevremena u petak su zabilježile hitne službe Civilne zaštite i vatrogasaca na području svih pet slavonskih županija.

Ipak, najgore je u tom smislu posljednjih dana u dijelovima Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije, gdje neka mjesta izgledaju prilično apokaliptično. Posebno se to odnosi na Cernu i Gradište, dva susjedna mjesta koja se nalaze između Vinkovaca i Županje, a koja su tri dana za redom bila izložena olujnim udarima vjetra, koji je dosezao i 180 km/h i jakom kišom, piše Jutarnji list.

Brojne su kuće ostale bez krovova, a zbog pokidanih i srušenih dalekovoda te električnih žica nemali ih je broj već četvrti dan bez struje. Poseban je to problem u selima, gdje domaćinstva uzgajaju stoku za vlastite potrebe i pripremaju meso koje spremaju u zamrzivače.

Većina toga sada im je jednostavno propala. No, paralelno se biju i neke druge bitke. Jer, krovova nema, a oluja i kiša nailaze svakodnevno u kratkim vremenskim intervalima i donose nove probleme, jer se ne stignu sanirati ni posljedice prethodne štete.

Dodatni problem je i što nema majstora krovopokrivača, pa se ljudi sami snalaze, a u takvim situacijama nerijetko dođe i do nesreća. U četvrtak su dvojica muškaraca, jedan u Iloku i drugi u Privlaci, pali s krovova dok su ih popravljali te su zbog zadobivenih ozljeda prevezeni u bolnice. U trgovinama je nestalo i agregata za struju. U Cerni su prizori nevjerojatni.

NAJNOVIJE