ATENTAT OD KOJEG “RUBLJOVKA DRHTI” S Putinovih neistomišljenika meta premještena na njegove pristaše

Pokušaji ubojstava visokog profila na pripadnike nove, postsocijalističke društvene elite, bili su obilježili kaotične ruske devedesete. Posljednjih su godina ciljali na poslovne ljude i novinare u Ukrajini, a u posljednjih nekoliko tjedana i na proruski nastrojene osobe u dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom, piše Jutarnji list.

Ali, ubojstvo ruske nacionalističke novinarke Darije Dugine (29) ovog vikenda ipak je drukčije. Automobili bombe bili su uobičajena pojava za Jeljcinove vladavine 1990-ih, ali su postali znatno rjeđi u znatno strože kontroliranoj Rusiji predsjednika Vladimira Putina – podsjeća New York Times.

Svejedno, Rusija je posljednjih godina imala više (pokušaja) atentata visokog profila, ali mete su obično bili protivnici Kremlja, a ne njegovi pristaše.

Iako je Ukrajina uspijevala likvidirati takve osobe u područjima pod ruskom okupacijom u blizini crte bojišnice, nije bilo naznaka da bi mogla izvesti hrabar napad tako blizu same ruske prijestolnice.

Ubojstvo Darije Dugine posebno je upečatljivo jer se dogodilo u blizini blještavog moskovskog predgrađa poznatog kao Rubljovka, u kojem se nalaze vile ruske vladajuće klase.

“Rubljovka drhti”, napisao je prokremaljski politički analitičar Sergej Markov na društvenoj mreži Telegram. “Ovaj teroristički čin je poruka za njih: ‘Imate se zašto bojati, vi biste mogli biti sljedeći.'”

No, puno toga još je nepoznato o eksploziji koja je u subotu navečer odnijela život kćerke Putinova ideološkog gurua, Aleksandra Dugina. Ruska državna televizija opisala je eksploziju kao toliko snažnu da je razbila prozore na obližnjim kućama.

Nakon što je Rusija anektirala Krim 2014., Dugin je poticao Kremlj da “ubija, ubija, ubija” Ukrajince, a slavio je i Putinovu početak invazije u veljači. Analitičari su dovode u pitanje Duginov istinski utjecaj na agresivnu vanjsku politiku Kremlja, ali on je svakako važna figura okorjelog slavenskog nacionalizma.

Ponavljajući agresivne stavove svog oca na ruskoj državnoj TV, Darija Dugina također je redovito zagovarala uništenje Ukrajine. Njezini suradnici i prokremaljski komentatori u nedjelju su za atentat okrivili Ukrajinu, ali te optužbe je službeni Kijev odbacio. S druge strane, neki ruski kritičari Kremlja tvrde da su napad mogli isplanirati i zagovornici rata kako bi Putina potaknuli na eskalaciju sukoba.

Julia Latinina, ruska novinarka i Putinova kritičarka, sugerirala je da bi ubojstvo Dugine moglo biti operacija čiji je cilj opravdati pojačanje represije unutar zemlje. “Ovo ubojstvo može biti praćeno potpunim predstojećim terorom”, rekla je u videu na YouTubeu.

Ruske vlasti priopćile su u nedjelju da su otvorile istragu o ubojstvu smrti Darije Dugine noć ranije, nakon što je Toyota Land Cruiser koju je vozila eksplodirala na autocesti 50-ak kilometara zapadno od Moskve. Zasad nema dokaza da je ubojstvo povezano s ratom u Ukrajini. Ni Putin ni njegov glasnogovornik nisu se oglasili o tome.

U svakom slučaju, napad je otvorio posljedično novo poglavlje u bogatoj povijesti atentata u Rusiji i Ukrajini.

Meta su bili Putinovi neprijatelji

Do ovog vikenda najzvučniji pokušaj atentata koji se dogodio u Rusiji posljednjih godina bilo je trovanje oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog 2020. godine. U tom slučaju, uporaba vojnog nervnog otrova iz sovjetske ere ukazala je na rusku vlast kao osumnjičenika, ali Kremlj je neuvjerljivo zanijekao umiješanost.

I u drugim slučajevima na meti su bili Putinovi protivnici ili njegovi bliski saveznici — od ubojstva oporbenog političara Borisa Njemcova ispred Kremlja 2015. do pucanja na novinarku Annu Politkovskaju u Moskvi 2006. i bivšeg čečenski separatističkog zapovjednika Zelimkana Kangošvilija u berlinskom parku 2019.

Istaknute Putinove pristaše, s druge strane, rijetko su bile mete. U Kijevu je 2015. godine, u atentatu koji nikada nije razjašnjen, ubijen istaknuti ukrajinski novinar Oles Buzina koji je imao izrazito proruski stav i zalagao se za bliže veze između Ukrajine i Rusije.

NAJNOVIJE