AUGUSTA Prva carica u povijesti Njemačkog Carstva – 1811. udala se sa 17 godina

Augustin otac bio je veliki vojvoda Fridrik Karlo od Sachsen-Weimar-Eisenacha, vlasnik jednog od kulturno najuzvišenijih dvorova u Europi.

Dana 30. rujna 1811. godine rođena je Augusta od Sachsen-Weimar-Eisenacha, prva carica u povijesti Njemačkog Carstva. Bila je supruga njemačkog cara Vilima (Wilhelma) I. Hohenzollerna, za kojeg se udala 1829. godine kad joj je bilo samo 17 godina.

Njen je suprug 1861. godine postao pruskim kraljem pa je ona dobila titulu kraljice, a 1871. godine postala je i caricom nakon što su se njemačke zemlje ujedinile u spomenuto Njemačko Carstvo pod vodstvom pruske dinastije Hohenzollern. Carica Augusta imala je zanimljivo podrijetlo, a rodila se u Weimaru, gradu poznatom pod nadimkom Njemačke Atene (zbog svoje kulturne i povijesne važnosti za Njemačku).

Augustin otac bio je veliki vojvoda Fridrik Karlo od Sachsen-Weimar-Eisenacha, vlasnik jednog od kulturno najuzvišenijih dvorova u Europi (u Weimaru su svojedobno živjeli Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Schiller, Franz Liszt, Johann Nepomuk Hummel, Richard Wagner i mnogi drugi znameniti umjetnici i znanstvenici).

Augustina majka bila je velika kneginja Marija Pavlovna, pripadnica ruske carske dinastije. Carica Augusta imala je time čast da joj je djed bio ruski car Pavao I., a dva ujaka također su joj postala ruskim carevima: Aleksandar I. (pobjednik nad Napoleonom Bonaparteom) i Nikolaj I.

Dapače, Augustina prabaka bila je znamenita ruska carica Katarina Velika. Zanimljivo je da je Augusta kao pruska kraljica i njemačka carica bila protivnica Otta von Bismarcka, dugogodišnjeg pruskog ministra-predsjednika i prvog kancelara Njemačkog Carstva. Nakon što je čak 17 godina bila njemačkom caricom, Augusta je preminula u Belinu 7. siječnja 1890. godine, u 79. godini života.

NAJNOVIJE