AUSTRALIJA Bivši biskup optužen za silovanje – niz prijstupa, čak protiv djece!

Australski biskup Christopher Saunders optužen je za silovanje i niz povijesnih seksualnih prijestupa – neki protiv djece. 74-godišnjak je uhićen u Broomeu u srijedu, nakon paralelne istrage koju su naredili policija zapadne Australije i papa. Saundersu, koji je u prošlosti negirao optužbe, odbijena je puštanje uz jamčevinu i pojavit će se pred sudom u četvrtak.

On je jedan od najviših katoličkih svećenika koji se suočava s ovakvim optužbama. Saunders je optužen u dvije točke za silovanje, 14 točaka za nezakonit i nepristojan napad i tri točke za nepristojno postupanje s djetetom kao osobom na vlasti.

Navodni prijestup dogodio se u udaljenim zapadnoaustralskim gradovima Broome, Kununurra i aboridžinskoj zajednici Kalumburu između 2008. i 2014. godine, piše BBC.

Osim pokojnog kardinala Georgea Pella, koji je bio zatvoren, a zatim oslobođen, Saunders je najviši katolički dužnosnik u zemlji koji je optužen za seksualne prijestupe nad djecom.

U priopćenju od četvrtka, Australska katolička biskupska konferencija obećala je suradnju s policijom i rekla da su optužbe protiv gospodina Saundersa “vrlo ozbiljne i duboko uznemirujuće, posebno za one koji iznose te optužbe”.

“Ispravno je i ispravno, i doista neophodno, da se sve takve tvrdnje temeljito istraže”, rekao je nadbiskup Pertha Timothy Costelloe.

Prvi put zaređen 1976. Saunders proveo je veći dio svoje karijere u udaljenoj regiji Kimberley na sjeverozapadu zemlje, a 1996. imenovan je biskupom Broomea. Biskupija se proteže na oko 770.000 četvornih kilometara – područje otprilike veličine Turske – i obuhvaća neke od najudaljenijih dijelova zemlje.

Dobro poznat po druženju, svom zagovaranju i pratnji mladića na kampiranju i pecanju, g. Saunders je dugo bio moćna figura u lokalnoj zajednici. Čak ima i pivo nazvano po njemu.

Godinama se suočavao s dvostrukom istragom zbog optužbi za seksualno zlostavljanje nekoliko Aboridžina iz zajednica u njegovom području. Optužbe su prvi put objavljene 2020., no početna policijska istraga koja je uslijedila zatvorena je bez optužnice.

Svojevoljno je odstupio s mjesta biskupa Broomea 2020., ali ostaje biskup u miru. Međutim, nakon što je papa naredio povijesnu istragu – a njezino izvješće od 200 stranica naknadno je procurilo u medije prošle godine – policija je započela novu istragu.

Samo nekoliko Vos Estis Lux Mundi upita je poduzeto diljem svijeta. Što na latinskom znači “Vi ste svjetlo svijeta”, istrage Vos Estisa naručuje papa, a uvedene su 2019. radi borbe protiv seksualnog zlostavljanja i poduzimanja radnji protiv biskupa i drugih visokih dužnosnika u Katoličkoj crkvi. Samo papa može imenovati ili razriješiti biskupa.

Australija se posljednjih godina suočila s obračunom po pitanju seksualnog zlostavljanja djece, nakon što je nacionalna istraga 2017. otkrila da su mnoge institucije, uključujući Katoličku crkvu, imale iznevjerene žrtve.

NAJNOVIJE