BADNJI DAN U PRAVOSLAVNOJ TRADICIJI Simboli, običaji i radost božićnog okupljanja

Danas, pravoslavni vjernici koji slijede julijanski kalendar slave Badnji dan, pripremajući se za najveći kršćanski praznik – Rođenje Isusa Hrista.

Badnjak – Simbol Spasiteljevog rođenja

U pravoslavnim hramovima, službe bdenija i nalaganja badnjaka najavljuju dolazak Spasitelja. Badnjak, hrastovo ili cerovo drvo, simbolizira drvo koje su pastiri donijeli Josifu i Mariji, koristeći ga da zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus.

Badnjak kao simbol Preobražaja

Badnjak se pali uoči Božića, gori do samog praznika, simbolizirajući rastanak sa starim vjerovanjima i prihvatanje novog svjetla koje dolazi s vjerom u Novorođenog Hrista.

Božićna priprema i običaji

Uoči Božića, domovi se “pretvaraju” u Vitlejemsku pećinu slamom posutim podom. Također, na Badnji dan se peče božićna pečenica, pripremljena prethodnog dana, pripremljena na Tucindan.

Badnje večer – obiteljsko okupljanje

Badnje veče u pravoslavnim kućama je obiteljski praznik. Ukućani se okupljaju oko posne trpeze, slaveći zajedništvo uz posna jela, ribu, suhe šljive i orahe. Božić je prvi mrsni dan, obilježen posvećivanjem badnjaka u crkvama i slavljem pravoslavnog Božića u nedjelju.

Svim pravoslavnim vjernicima koji slave Božić po julijanskom kalendaru, upućujemo iskrene čestitke povodom blagdana Kristovog rođenja – Mir Božji, Hristos se rodi!

NAJNOVIJE