Belgija odbila izručiti Željka Pudića optuženog za zločine u Derventi

AutorFena

Željko Pudić, protiv kojeg je potvrđena optužnica za zločine nad civilima u Derventi, neće biti izručen Bosni i Hercegovini jer ima državljanstvo Belgije, potvrđeno je u dobojskom Okružnom javnom tužiteljstvu i Okružnom sudu.

Tužiteljstvo u Doboju je putem Okružnog suda dobilo zahtjev od pravosudnih organa u Belgiji za dostavljanje određene dokumentacije radi pokretanja istrage protiv Pudića, nakon što je zahtjev za ekstradiciju optuženog u BiH odbijen zbog belgijskog državljanstva, piše Birn.

“Po navedenom zahtjevu putem Ministarstva pravde BiH proslijeđena je određena dokumentacija pravosudnim organima u Belgiji, te još nije odlučeno o ustupanju predmeta”, navode u Tužiteljstvu u Doboju.

Optužnica, koja je potvrđena 19. svibnja 2023, tereti Pudića da je u svojstvu pripadnika 103. derventske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u logoru u zgradi bivšeg Doma Jugoslovenske narodne armije u Derventi sujelovao u ubojstvu jednog civila srpske nacionalnosti, te u protivpravnom zatvaranju civila koje su tukli drugi, nepoznati pripadnici HVO-a.

Za optuženim je ranije bila raspisana međunarodna potjernica jer je bio nedostupan tijekom istrage.

U dobojskom Okružnom sudu je potvrđeno da je donesena naredba o povlačenju međunarodne potjernice.

Zahtjev za uručenje optužnice Pudiću je Okružni sud u maju prošle godine uputio i nadležnima u susjednoj Hrvatskoj, s obzirom da optuženi ima adresu i u Zagrebu.

AutorFena

NAJNOVIJE