Belgijski biznismen uhićen zbog krijumčarenja za Rusiju

Belgijski biznismen Hans D.G. je uhićen u utorak zbog navodne umiješanosti u tajnu mrežu ruskih obavještajnih tvrtki, javile su u srijedu De Tijd i druge belgijske novine.

Ranije su De Tijd i strani mediji otkrili da je tajna ruska vojno-obavještajna poslovna mreža uspjela doći do osjetljive zapadne tehnologije preko Belgije. U to vrijeme, pomenuto je ime D.G. a i njegova tvrtka Hasa-Invest.

U utorak ujutro, istražitelji su pretražili privatne kuće i urede tvrtke u Knokke-Heistu i Eeklou u Belgiji i Rotterdamu i Sluisu u Nizozemskoj. Četiri osobe su privedene na ispitivanje u Belgiju, a dvije u Nizozemsku.

Belgijsko savezno tužiteljstvo ne objavljuje imena, ali prema pisanju nekoliko medija istraga je usmjerena na D.G. Pored Hasa-Investa, sa sjedištem u Knokke-Heistu, D.G. je koristila i tvrtka Hasa Holandija, sa sjedištem u Sluisu.

“Istraga se tiče trgovine i posredovanja robe dvostruke namjene”, izjavio je Eric Van Duyse, glasnogovornik ureda federalnog tužitelja.

Ta roba se može koristiti za civilne i vojne svrhe, kao što su bespilotne letjelice ili projektili. Istraga bi trebala otkriti jesu li se ovim strateškim i zaštićenim tehnologijama trgovalo sa zemljama koje su podložne zakonskim ograničenjima Belgije i Europskog parlamenta – kazao je.

Američka vlada u utorak je otkrila detalje mreže kojom je D.G. navodno upravljao godinama. Preko svojih tvrtki u Belgiji, Nizozemskoj i na Cipru, navodno je, između ostalog, isporučivao Rusiji poluprovodnike za njen program naoružanja.

D.G. šalje isporuke u Rusiju preko tvrtki u Hong Kongu, Kini i Turskoj. On i njegove tvrtke stavljeni su na američku listu sankcija radi zamrzavanja imovine, piše Fena.

U listopadu je za De Tijd porekao da je isporučio osjetljive proizvode.

“Reći da se koriste i u vojne svrhe velika je glupost. Sve su to bile sitnice. Vidio sam dozvole i bile su u redu”, rekao je on, prenosi belgijska novinska agencija Belga.

NAJNOVIJE