Benjamin Netanyahu za CNN: “Izrael pomaže pacijentima bolnice u Gazi”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u intervjuu za CNN kaže da nema “nema razloga” da Izrael ne izvede pacijente iz bolnice u Gazi.

Upitan o bolnicama u Gazi, izraelski vođa Benjamin Netanyahu kaže da Izrael pomaže pacijentima uspostavljajući sigurne koridore usred borbi na terenu, ali inzistira da teroristima Hamasa neće biti dan imunitet.

“Označili smo rute do sigurne zone južno od grada Gaze”, rekao je Netanyahu za CNN u nedjelju. “Želimo da svi civili budu maknuti od opasnosti.”

Međutim, naglasio je da Hamas “čini sve što je u njegovoj moći da ih zadrži u opasnosti.”

“Pozvali smo na evakuaciju svih pacijenata iz te (Al-Shifa, najveće bolnice u Gazi) bolnice, i već je evakuirano njih oko 100”, rekao je Netanyahu za CNN.

“Nema razloga zašto ne bismo mogli jednostavno izvesti pacijente odande.”

CNN navodi da ne može potvrditi te tvrdnje. Izrael je ranije objavio koridor blizu Al-Shife, ali Međunarodni odbor Crvenog križa nije mogao potvrditi da su se evakuacije uistinu dogodile.

Šire gledajući, Netanyahu je postavio pitanje što bi Sjedinjene Države učinile u istoj situaciji, ako bi “50.000 Amerikanaca” bilo ubijeno i “10.000 Amerikanaca držano taocima, uključujući bebe, žene i djecu.”

“Upotrijebili bi svu svoju snagu i krenuli na te ubojice. A što ako se ti ubojice skrivaju u bolnicama i školama?” upitao je.

Žestoke borbe blizu najveće bolnice u Gazi ostavile su je u “katastrofalnoj situaciji”, s pacijentima i osobljem zarobljenim unutra, hitnim vozilima koja ne mogu prikupiti ranjene i sustavima za održavanje života bez struje, izvještavaju zdravstveni dužnosnici u Gazi i humanitarne agencije.

NAJNOVIJE