BIDEN POZIVA NA PREKID VATRE “Mislim da nam treba stanka”

Predsjednik Joe Biden prvi put je izjavio da podržava humanitarnu “stanku” u izraelskoj vojnoj kampanji u Gazi kako bi se pokušao osigurati oslobađanje više zatvorenika.

Tijekom sudjelovanja na skupu za prikupljanje donacija u Minneapolisu, predsjednika je prekinula žena koja je otkrila da je rabin, prenosi Telegraph.

“Kao rabin, trebam vas zamoliti da pozovete na prekid vatre odmah”, rekla je.

Gospodin Biden je rekao: “Mislim da nam treba stanka. Stanka znači dati vremena za izlazak zatvorenika.”

Dodao je: “Ja sam onaj koji je uvjerio Bibija da pozove na prekid vatre kako bi se zatvorenici oslobodili. Ja sam onaj koji je razgovarao s Sisijem kako bi ga uvjerio da otvori vrata.”

U danima i tjednima nakon napada Hamasa 7. listopada, u kojem je poginulo 1.400 Izraelaca i do 250 ljudi je uzeto kao taoci, Biden je čvrsto podržavao Izrael.

Rekao je da Izrael ima pravo na obranu i da će SAD pružiti dodatnu vojnu pomoć vladi premijera Benjamina Netanyahua.

Prije tjedan dana, SAD su tiho promijenile svoju politiku te su izrazile podršku prekidu borbi kako bi se oslobodilo više ljudi. Do sada je pušteno nekoliko zatvorenika.

U srijedu je 81 teško ozlijeđen Palestinac dobilo dopuštenje da napuste Gazu prema Egiptu, zajedno s više od 350 stranih državljana s putovnicama, u sklopu dogovora koji su organizirali dužnosnici različitih zemalja, uključujući egipatskog predsjednika Abdela Fattaha el-Sisija.

Bidenove izjave u srijedu označile su prvi put da je osobno pozvao na prekid vatre.

Međutim, bio je donekle obmanjujući kada je rekao da Netanyahu podržava prekid vatre i da je Egipat otvorio Rafah prelaz u Gazu.

Ovog je tjedna Netanyahu izričito odbio prekid vatre, rekavši: “Biblija kaže da postoji vrijeme za mir i vrijeme za rat. Ovo je vrijeme za rat.” Također, prelaz u Rafahu ostaje zatvoren za većinu Palestinaca.

Točan utjecaj Bidenovih komentara još uvijek ostaje za vidjeti. “Ovo je izuzetno komplicirano za Izraelce. Izuzetno je komplicirano i za muslimanski svijet”, dodao je Biden.

“Podržavao sam rješenje sa dvije države, od samog početka. Činjenica je da je Hamas teroristička organizacija. Jednostavno teroristička organizacija.”

NAJNOVIJE