BIH JE PUTINOVA META Na putu ka EU stoji Dodik

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović predložio je ubrzanje puta njegove zemlje ka članstvu u NATO-u, a lidera bosanskih Srba Milorada Dodika optužio je da dodvoravanjem Rusiji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu provodi destruktivnu politiku protivnu državnim interesima.

U postizbornom zatišju u kojemu tek treba dovršiti uspostavu nove vlasti u BiH čelnici stranaka koje tvore novu vladajuću većinu izbjegavali su javne polemike o pitanjima oko kojih među njima nema suglasnosti. Bećirović je tu šutnju prekinuo ovog tjedna jasnim porukama koje je poslao tijekom posjeta Bruxellesu i susreta s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i veleposlanicima najutjecajnijih zapadnih država u sjedištu Alijanse, piše Hina.

Prema priopćenju iz Predsjedništva BiH, Bećirović je Stoltenbergu predložio novi pristup intenziviranju integracije Bosne i Hercegovine u NATO kroz “zajedničku mapu puta prema kojoj bi se BiH mogao uputiti poziv za članstvo u NATO u što kraćem roku”.

On smatra da je nova strategija potrebna zbog nove geopolitičke situacije u svijetu prouzročene ruskom agresijom na Ukrajini te kako bi NATO već na predstojećem samitu u Litvi u lipnju trebao poslati jasan signal o perspektivi punopravnog članstva za BiH.

BiH trenutačno ima odobren Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP), no vlasti RS predvođene Dodikom godinama protive bilo kakvim procesima koji bi doveli do punopravnog članstva inzistirajući na statusu neutralnosti.

Zbog suprotstavljenih stajališta o tome treba li BiH težiti članstvu u NATO-u to je pitanje izostavljeno i iz programskog dokumenta kojega su uoči uspostave nove vlasti, uz Dodika, potpisali čelnik HDZ BiH Dragan Čović te SDP BiH Nermin Nikšić.

Ta je činjenica potaknula lavinu optužbi iz Stranke demokratske akcije (SDA), koja je prisiljena otići u oporbu, a za građansko-bošnjački blok predvođen SDP-om sada tvrdi kako se zbog vlasti odrekao puta u NATO.

Na Bećirovićevu odluku da to pitanje otvori bijesno je reagirao Dodik, koji je ponovio kako se kani nastaviti protiviti približavanju BiH NATO-u, zaprijetivši kako će Željka Cvijanović kao srpska članica Predsjedništva BiH sve to blokirati kada se budu donosile odluke u državnom vrhu.

“Nikakve mape puta o kojima govori Bećirović nisu prošle Predsjedništvo BiH niti mogu proći”, kazao je Dodik dodajući kako za RS “nisu dobre vijesti” koje je iz Bruxellesa poslao Bećirović.

No sadašnjeg bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bećirovića Dodikova negodovanja nisu impresionirala. Nakon što se sastao sa stalnim predstavnicima SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije pri NATO-u iz njegova ureda u utorak je priopćeno kako je on sugovornicima kazao da očekuje da BiH bude “što prije pozvana u NATO”, što je i cilj koji proistječe važećeg zakona o obrani te zemlje.

Upozorio je i kako je BiH na meti opasne ruske politike, ogradivši se istodobno od Dodikove odluke da odlikuje Putina. To je nazvao “neviđenom civilizacijskom sramotom” i još jednim dokazom kakvu destruktivnu politiku vodi sadašnji predsjednik RS.

NAJNOVIJE