BiH U BORBI S AFRIČKOM KUGOM Zaražene divlje svinje, hitna intervencija lovačke i veterinarske zajednice

Nakon što je prije desetak dana potvrđeno prisustvo virusa afričke kuge svinja kod sedam uginulih divljih svinja u Nevesinju, nova zabrinjavajuća situacija dogodila se u četvrtak, 30. studenog 2023. godine, na području Sokoca, gdje su pronađene četiri uginule divlje svinje, također zaražene istim virusom.

Analizom uzoraka kod ovih jedinki potvrđeno je prisustvo virusa afričke kuge svinja, što ukazuje na brzo širenje ove bolesti među populacijom divljih svinja.

Veterinarski sektor, zajedno s Lovačkim savezom Republike Srpske i lokalnim lovcima, promptno je reagirao kako bi uklonio uginule jedinke. “Brzom intervencijom veterinarskog sektora, Lovačkog saveza Republike Srpske i sokolačkih lovaca, uginule jedinke svinja su neškodljivo uklonjene, a kako bi se spriječilo daljnje širenje virusa s ovog lokaliteta“, navode iz Saveza.

Ova nova situacija izaziva dodatnu zabrinutost jer ukazuje na mogućnost masovnog širenja virusa afričke kuge svinja među divljim svinjama, što može imati ozbiljne posljedice na populaciju divljih svinja i poljoprivrednu proizvodnju. Veterinarske i lovne vlasti su stoga poduzimaju dodatne mjere kako bi suzbile širenje bolesti i spriječile njezin prijenos na domaće svinje.

NAJNOVIJE