BIH Vlast razmišlja o novim zakonima, no bijesne tatine sinove zaustavila bi i obična palica

Nakon što je u Mostaru život na cesti izgubila cijela obitelj, a u Sarajevu pregažena mlada liječnica, nadležni su počeli razmišljati o novim zakonskim rješenjima.

Stručnjaci su suglasni da su potrebne izmjene postojećeg zakonskog rješenja da bi bila povećana sigurnost na putevima u našoj zemlji. Mora biti napravljena detaljna analiza u koju će biti uključeni stručnjaci i potom pristupiti izmjenama postojeće regulative ili izradi novog zakona, javlja BHRT.

Da je Zakon o sigurnosti prometa potrebno mijenjati, suglasni su i u resornom ministarstvu.

Kreirati novi zakon

Postojeće zakonsko rješenje ima nedostake i nije usklađeno s evropskim direktivama, te je opredjeljenje da se umjesto izmjena postojećeg kreira novi Zakon o sigurnosti prometa.

“Jedan od nedostataka je neprepoznavanje pojma obijesni vozač jer smo svjedoci da su ti pogotovo povratnici u činjenju kaznenog djela ugrožavanje sigurnosti prometa na putevima BiH ne kažnjavaju adekvatno. I to je jedan od najvećih nedostataka ovog zakona, kaže Anel Topalović, savjetnik ministra prometa i komunikacija BiH.

Još nije poznato šta će novo donijeti novi zakon da bi se stalo u kraj bahatim vozačima. Ono što je pokazala dosadašnja praksa, kaže stručnjak za sigurnost, jeste da visina novčanih kazni očito nije dala rezultata.

Zakon preuzeti od europskih zemalja

Praktična rješenja postoje i potrebno ih je hitno preuzeti od europskih i skandinavskih zemalja koje su takve probleme riješile uvođenjem limitatora brzine u vozila višestrukim povratnicima u činjenju prekršaja.

“Kada je u pitanju nepoštivanje ograničenja brzine kretanja takva lica limitirana tako što će voziti svoje vozilo u koje mora biti ugrađen limitator brzine koji samo može razviti brzinu od 60-70 km/h. Ako su višestruki povratnici u činjenju vožnje pod utjecajem alkohola i prekoračenju brzine također ima uređaj koji se ugrađuje u vozilo gdje se detektira prisustvo alkohola i onemogućava da pokrene vozilo, poručuje stručnjak za promet Milenko Jaćimović.

Podaci pokazuju da više ljudi strada u prometu nego od posljedica vatrenog oružja. Tijekom prošle godine na putevima BiH život su izgubile 222 osobe dok je 1.500 osoba zadobilo teške ozljede.

Pretvoriti novčane kazne u zatvorske

“Ono što svakako treba raditi je i izmjene zakona o prekršajima. Ne dozvoliti mogućnost da neko sa pet, deset, dvadeset tisuća KM kazni se nalazi na putu odnosno da je država nemoćna da od te osobe naplati kaznu. Mora se naći načina kako to riješiti kroz izmjene zakona o prekršajima. Pretvaranje novčane u kaznu zatvora, pa tako osigurati da ta osoba ako je suočena sa kaznom zatvora malo razmisli, mišljenja je Milija Radović iz Agencije za sigurnost prometa RS.

Za tri godine u BiH 721 osoba poginula u saobraćajnim nesrećama

Za tri godine u BiH 721 osoba poginula je u prometnim nesrećama.
Kontinuirane analize koje bi unaprijedile sigurnost na putevima, te veća ulaganja neophodna su da bi se utjecalo na svijest vozača. Osobito onih koji to tek trebaju to postati. U Agenciji za sigurnost prometa navode primjer Slovenije koja je kroz ulaganje većih financijskih sredstava i kroz aktivne kampanje uspjela smanjiti sudjelovanje mladih u nezgodama za 65 posto.

NAJNOVIJE