BiH Zbog sumnjive smrti mladića iz 2016. godine pod istragom sutkinja i policajci

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu protiv više osoba uključujući jednu sutkinju Suda BiH koje sumnjiči za prikrivanje dokaza o okolnostima smrti mladića Dženana Memića nerazjašnjenih još od 2016. godine, potvrdili su u srijedu iz tog tužiteljstva.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić potvrdio je kako je tijekom dana donesena naredba o otvaranju istrage pod sumnjom za ubojstvo Dženana Memića i druga povezana kaznena djela no nije želio otkriti identitet osumnjičenih.

No odvjetnik Ifet Feraget koji zastupa obitelj Memić u nastojanjima da dokažu kako Dženan nije nastradao u prometnoj nezgodi nego je ubijen a dokazi o tom zločinu namjerno su prikriveni, izjavio je lokalnim medijima kako je sada pod istragom i sutkinja Dalida Burzić koja je prije imenovanja na dužnost u Sudu BiH bila glavna tužiteljica Sarajevske županije.

To je tužiteljstvo vodilo istragu o Memićevoj smrti uz zaključak kako je on preminuo uslijed ozljeda koje je zadobio kada ga je udario kombi u sarajevskom predgrađu Ilidža.

Tako je bila formulirana i optužnica koja je podnesena protiv dvojice Roma, Ljube i Bekrije Seferovića no oni su pravomoćno oslobođeni krivnje jer županijsko tužiteljstvo u sudskom procesu nije uspjelo dokazati njihovu odgovornost.

Na popisu osoba pod istragom je i bivši tužitelj Meris Ćato koji je podignuo optužnicu, bivši zapovjednik sarajevske policije Vahid Ćosić te bar još jedan policajac kao i sudski vještak Ševal Kovačević koji je pred sudom zastupao tezu o prometnoj nezgodi.

Pred Sudom BiH već traje suđenje protiv pet osoba koje Tužiteljstvo BiH također tereti za prikivanje dokaza o okolnostima smrti Dženana Memića.

Njegova kao i smrt mladića Davida Dragičevića koji je pod također nerazjašnjenim okolnostima pronađen mrtav u Banjoj Luci u ožujku 2018. godine prouzročile su val velikih prosvjeda protiv stanja u bosanskohercegovačkom pravosuđu. Dragičevićevi roditelji također tvrde da je njihov sin ubijen a zločin prikriven.

Niti jedan od ta dva slučaja još nije dobio sudski epilog.

NAJNOVIJE