BIJELA KUĆA ODAHNULA Poraza nema, no nema ni pobjede

Joe Biden bio je na glasačkom listiću iako njegovo ime nije bilo. I bez obzira na konačnu crtu međuizbora u utorak, njegovo predsjedništvo je spremno za duboke promjene.
Biden je gledao rezultate izbora iz Bijele kuće do ranih jutarnjih sati u srijedu. Upućivao je pozive i čestitao više od 30 demokratskih kandidata i gurao se sa savjetnicima kako bi pratili nadolazeće rezultate. U javnosti je predsjednik izražavao optimizam do kraja, poručivši dužnosnicima Demokratske državne stranke uoči izbora da će “iznenaditi i živog vraga iz ljudi”, piše AP.

U četiri oka, međutim, suradnici Bijele kuće sastavljaju nepredviđene slučajeve ako republikanci preuzmu kontrolu nad jednim ili oba doma Kongresa – scenarij za koji je Biden priznao da će mu “otežati život”.

Rezultati do ponoći pokazali su kako su obje stranke ostvarile pobjede, s rezultatima u ključnim utrkama u Zastupničkom domu i Senatu koji će odrediti kontrolu nad Kongresom i dalje neizvjesnim. Ali Bijela kuća je odahnula jer je izbjegla potpuni poraz.

Bez obzira na ishod, glasovi će pomoći u preoblikovanju ravnoteže Bidenova mandata nakon ambicioznih prve dvije godine i preurediti prioritete njegove Bijele kuće.
Tiskovna tajnica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da će se Biden obratiti naciji u srijedu o rezultatima, za koje bi moglo biti potrebno nekoliko dana da budu finalizirani.

Predsjednik je prošlog tjedna apelirao na Amerikance da budu strpljivi dok se glasovi broje i da izbjegavaju teorije zavjere, što je poruka koju će vjerojatno ponoviti u srijedu o neriješenim rezultatima.

Biden je u svoje prve dvije godine progurao sveobuhvatne zakone za rješavanje pandemije koronavirusa, obnovu nacionalne infrastrukture, rješavanje klimatskih promjena i jačanje konkurentnosti SAD-a s Kinom – sve s najnižom većinom u Kongresu. Sada će se, kažu suradnici i saveznici, usredotočiti na očuvanje tih dobitaka, provedbu golemih dijelova zakona, održavajući učinkovitu vladavinu u još napetijem okruženju i jačajući poziciju svoje stranke uoči sljedećih predsjedničkih izbora izbora.

Odobrenje za Bidenovo radno mjesto skočilo je s najniže razine ovog ljeta, ali on je i dalje manje popularan među biračima koji su glasali na sredini mandata. Prema AP VoteCast-u, opsežnom istraživanju koje je obuhvatilo više od 93.000 birača diljem zemlje, oko 6 od 10 njih ne odobrava način na koji on upravlja gospodarstvom. Sličan udio ne odobrava kako se ponaša kao predsjednik općenito.

Ako republikanci osvoje kontrolu nad Kongresom, Bidenovi saveznici spremaju se za borbu za održavanje financiranja vlade i ispunjavanje njezinih financijskih obveza, održavanje potpore Ukrajini i zaštitu njegovih potpisanih zakonodavnih postignuća od pokušaja opoziva. Pobjede republikanaca također bi mogle uvesti niz kandidata GOP-a koje je Biden označio kao prijetnje demokraciji jer su odbili priznati rezultate predsjedničke utrke 2020., ograničavajući potencijalne puteve suradnje i izlažući nove izazove uoči 2024.

Bidenova administracija pripremala se mjesecima za očekivanu poplavu istraga GOP-a ako republikanci preuzmu jedan ili oba doma, smišljajući pravne i medijske strategije za bavljenje istragama o svemu, od kaotičnog američkog vojnog povlačenja iz Afganistana do poslovanja predsjedničkog sina Huntera Bidena.
Ako republikanci preuzmu vlast, rekao je povjesničar sa Sveučilišta Princeton Julian Zelizer, povijest pokazuje da bi bilo “vrlo učinkovito” da se Biden “usredotoči na njihov ekstremizam i svoju novu moć okrene protiv njih”.

Pomoćnici i saveznici Bijele kuće pomno su pratili galamu desnice da istraže ili čak opozovu Bidena. Iako su obećali surađivati u onome što smatraju legitimnim nadzorom, spremni su naplatiti politički danak republikancima ako pretjeraju, pri čemu se GOP usredotočuje na istrage umjesto na pitanja koja su najvažnija za živote Amerikanaca.

Potencijalna promjena dolazi jer je Biden, sa 79 godina, ponovio svoju namjeru da se kandidira za ponovni izbor. Uskoro će trebati donijeti konačnu odluku, možda kao glavni revanš protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je zadirkivao vlastitu očekivanu objavu za 15. studenog.

Kao potencijalni znak upozorenja za 2024., oko dvije trećine u anketi AP VoteCast reklo je da misli da Biden nije jak vođa. Više od polovice kaže da predsjednik nije pošten ili vrijedan povjerenja te da nema mentalne sposobnosti da učinkovito služi kao predsjednik.
Loš ishod na sredini mandata ne isključuje ponovni izbor predsjednika – povijesno gledano, vladajući su izrazito favorizirani za osvajanje još jednog mandata. Ali povjesničar sa Sveučilišta Princeton, Julian Zelizer, rekao je da su čak i predsjednici koji uspiju prkositi povijesti i izbjeći veće gubitke ili zadržati svoju većinu prisiljeni promijeniti kurs radi ravnoteže svojih mandata.

“Ono što učinkoviti predsjednici rade jest da obranu onoga što su već učinili postavljaju kao prioritet”, rekao je. “A onda dođe vrijeme izbora, vaš rekord, čak i ako nije porastao od sredine izbora, izgleda dobro. Ono što ne želite je da bude demontiran, da ga ne možete implementirati, a onda će vaš protivnik 2024. reći: ‘Gledajte, ono što je učinio bilo je užasno neučinkovito i nije djelovalo.’”

U prešutnom priznanju svojih suženih ambicija, Bidenova poruka glasačima na sredini mandata uglavnom se usredotočila na promicanje njegovih postignuća i upozoravanje na posljedice preuzimanja vlasti od strane GOP-a. Veći elementi njegove agende za 2020. koji su pali na scenografiju tijekom njegove dvije godine donošenja zakona – poput proširenja besplatne rane skrbi o djeci i dvije godine društvenog koledža – gotovo da nisu uračunati u njegove govore.

Nagovještaji koje je dao o tome što se nada da će biti usvojeno u sljedeće dvije godine bili su uvjetovani malom šansom da demokrati prošire svoju tanku većinu u Kongresu: donošenje zabrane jurišnog oružja, reforma glasovanja i zakon koji kodificira pravo na pobačaj u cijeloj zemlji.
Pitajući se u ponedjeljak zašto Biden nije učinio više da ocrta ono što se nada postići u sljedeće dvije godine, Jean-Pierre je rekao: “Zašto jednostavno ne kažemo zemlji što smo učinili? Zašto to jednostavno ne iznesete?”

Predsjednikovi savjetnici naglasili su probleme s kojima se demokrati suočavaju ove godine, budući da se inflacija kombinira s povijesnim trendovima koji su nepovoljni za stranku koja kontrolira Bijelu kuću. Tvrde da je Bidenov program i dalje popularan među glasačima i da su ga kandidati njegove stranke prihvatili, a ne izbjegavali – za razliku od 2010., kada su demokrati bježali od nepopularnosti Zakona o pristupačnoj skrbi, zdravstvenog zakona iz Obamine ere, i izgubili 63 Mjesta u Zastupničkom domu i šest mjesta u Senatu.

Republikanci pod Trumpom izgubili su 40 mjesta u Zastupničkom domu, ali su dobili dva mjesta u Senatu 2018., a demokrati pod Billom Clintonom izgubili su 52 mjesta u Zastupničkom domu i osam mjesta u Senatu 1994. godine.
Bidenovi saveznici počeli su razmatrati područja potencijalne dvostranačke suradnje koja bi također mogla isplatiti dividende 2024. ako ih republikanci blokiraju, poput skrbi za veterane i snižavanja troškova inzulina za sve Amerikance. Zakon o zdravstvu i klimi koji su iznijeli demokrati u kolovozu ograničio je cijenu lijeka na 35 dolara mjesečno za starije osobe.

Cedric Richmond, bivši kongresnik Louisiane i bivši Bidenov suradnik koji je sada glavni savjetnik Demokratskog nacionalnog odbora, rekao je da će se Biden usredotočiti na područja dvostranačke suradnje u drugoj polovici svog prvog mandata.

“Bez obzira tko je unutra, on će raditi kako bi pokušao ostvariti svoje ciljeve”, rekao je Richmond. Istaknuo je Bidenovu sposobnost da progura zakon o infrastrukturi i zakon za poboljšanje zdravstvene zaštite veterana kao područja “na koja je doveo republikance, tako da će nastaviti raditi ono što radi, a to je podvijanje repa kako bi postigao postignuća”.

NAJNOVIJE