BILA JE NAJLJEPŠA ŽENA JUGOSLAVIJE Mijenjala je vjeru i ime 2 puta!

AutorStil

Ita Rina je glumica za koju su skoro svi nekada čuli, makar dok su rješavali ukrštenicu. Ipak rijetko tko zna da se iza njezinog imena krije čudesna sudbina.

Ita Rina je rođena kao Italina Lida – Ida Kravanja 1907. godine, u Divači. Umrla je kao Tamara Đorđević, 1979. u Budvi. Njezin život je bio poput nekog dobro izrežiranog filma, pun uspona i padova. Zarad karijere odrekla se toplog doma, dva puta je mijenjala ime, a propustila je i velike životne prilike.

Prvi izbor za mis Jugoslavije održan je 1926, i tada se čulo za Italinu Lidu, odnosno Idu Kravanju iz Divače kod Trsta.

Ida je odnijela pobjedu na natjecanju za mis Ljubljane, a zatim postala i mis Slovenije. Njoj je majka branila da se pojavi na finalnom izboru za najljepšu Jugoslovenku, ali je ona posljednjim vlakom stigla u Zagreb u trenutku kada je žiri već birao najljepšu od tri finalistkinje.

Ispostavilo se da joj je taj dolazak u Zagreb promijenio život, piše Glossy.

Njenu ljepotu primijetili su njemački filmski producenti, pa je nakon kraćeg uvjeravanja s majkom, koja joj je branila put u Berlin, tada 20-godišnja Ida pobjegla od kuće i vlakom otputovala za Berlin, gdje je potpisala ugovor sa jednom producentskom kućom.

– Kamere su počele da zuje. Svuda oko mene bili su kablovi. Neki potpuni stranci piljili su u mene, došaptavajući se među sobom. Govorili su mi da vrištim, da se smijem, mašem i plačem. Mislim da sam najprirodnije izgledala u scenama u kojima sam plakala. Bilo je dovoljno samo da se prisjetim koliko sam daleko od kuće i kako sam obmanula majku – prisjećala se Ita svog prvog iskustva.

Vrlo brzo Ida je dobila bolju ponudi i odlučila je raskinuti ugovor i potpisati novi sa jednom velikom produkcijskom kućom koja je od mlade glumice tražila da promijeni ime. Od tada je ona ponijela ime Ita Rina.

Fanovi su je obožavali, a kritičari hvalili njenu “slovensku ljepotu” i dar za glumu. Dobivala je na stotine pisama obožavatelja i uslijedila je i ponuda za nastavak karijere u Hollywoodu.

Međutim, na vrhuncu slave, 1931. Iti je srce ukrao Miodrag Đorđević, inženjer iz Beograda i ona je odlučila sve ostaviti i udati se za njega. Promijenila je vjeru prešavši u pravoslavlje i posle selidbe u Beograd po drugi put u životu uzela je i novo ime – Tamara Đorđević.

Dva najznačajnija filma Ite Rine su Erotikon iz 1929, priča o zavedenoj i napuštenoj kćerki čuvara željezničke stanice u češko-nemačkoj koprodukciji, koji je, pored nje, proslavio i mladog češkog reditelja Gustava Mahatija, i češki klasik Tonka zvana vješala. U tom filmu iz 1930. Ita je glumila prostitutku koja ispunjava zadnju želju ubojici osuđenom na smrt i provodi s njim noć pred pogubljenje.

AutorStil

NAJNOVIJE