BILA JE U KONSTANTNOM STRAHU Vrbovali Filipinku da dođe u BiH, pa ju iskorištavali za besplatan rad ucjenama

AutorFena

Tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv Ahmeta Ahmetovića, rođenog 1965. godine u Gradačcu, državljanin BiH, ranije osuđivan i Irene Grapa Pantalita, rođene 1986. godine u Negros Oriental, Filipini, nastanjena u Gradačacu, državljanka Filipina.

Optuženi se terete da su, kao vlasnici i osobe ovlaštene za zastupanje u jednom poduzeću u Gradačcu, koje se bavi ugostiteljskom djelatnošću, obmanom i u svrhu iskorištavanja u drugoj državi, putem društvenih mreža vrbovali državljanku Filipina J.A.F. koja je došla u Bosnu i Hercegovinu, sa namjerom zaposlenja.

Optuženi su oštećenoj odmah po dolasku, priopćili da ima dug prema njima od više tisuća KM, radi organiziranja njenog dolaska u BiH, nakon čega je oštećena morala raditi na različitim poslovima u restoranu, u teškim radnim uvjetima, najmanje 15 sati dnevno, a kada su saznali da žrtva ima namjeru odlaska i daljeg zaposlenja u Hrvatskoj, žrtvi ograničili kretanje i vršili stalnu kontrolu, kako bi spriječili njezin odlazak.

U optužnici se navodi da optuženi nisu isplaćivali žrtvu u skladu sa dogovorom, da su je držali u stalnom i konstantnom strahu, prijeteći joj protjerivanjem iz BiH, te su navedenim radnjama prouzročili narušavanje psihičkog i fizičkog zdravlja oštećene, koja je uspjela pobjeći u Tuzlu i prijaviti se Službi za poslove sa strancima BiH.

Optuženi se terete da su, vrbovali žrtvu u svrhu njenog iskorištavanja u državi u kojoj ta osoba nema prebivalište niti je državljanin iste, čime su počinili kazneno djelo- Međunarodna trgovina ljudima iz članka 186. stavak 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 10 svjedoka i prilaganjem više od 80 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

AutorFena

NAJNOVIJE