BITKA KOD OK CORALA Obračun koji je obilježio Divlji zapad

Bitka kod OK Corala i dalje odzvanja kroz američku kulturu, podsjećajući nas na vrijeme kada je zakon bio samo onoliko jak koliko i brzina vašeg okidača.

26. listopada 1881. godine, maleni gradić Tombstone u Arizoni postao je poprište jednog od najslavnijih i najkontroverznijih revolveraških obračuna u povijesti Divljeg zapada. Bitka kod OK Corala, koja je trajala svega 30 sekundi, ostavila je trajni pečat na američku kulturnu povijest i oblikovala narativ o bezakonju i hrabrosti u osvajanju zapadnih teritorija.

Akteri i uzroci sukoba

  Na jednoj strani sukoba nalazili su se Virgil, Morgan i Wyatt Earp, zajedno s njihovim prijateljem, Docom Hollidayem, dok su na drugoj strani bili članovi banda Cow-boy, koje su predvodili Ike i Billy Clanton te Frank i Tom McLaury. Sukob između ove dvije grupe eskalirao je mjesecima prije samog obračuna, a uzroci su bili mnogobrojni – od osobnih animoziteta, preko političkih razlika, do borbe za kontrolu nad resursima i utjecajem u rastućem gradiću.

  Earpi i Holliday predstavljali su zakon i red, dok su Clantoni i McLauriji bili poznati po svojim nezakonitim radnjama. Virgil Earp, kao gradski šerif, pokušao je uspostaviti autoritet nad gradićem, ali se susreo s otporom od strane bande Cow-boy.

  Dan obračuna

  26. listopada, oko 3 sata popodne, Earpi i Holliday suočili su se s Clantonima i McLaurijima u uskom prolazu blizu OK Corala. Sukob je eskalirao u roku od nekoliko sekundi, a pucnjava je odjekivala gradićem. Kada se dim razišao, Billy Clanton te Frank i Tom McLaury ležali su mrtvi, dok su Virgil i Morgan Earp te Doc Holliday bili ranjeni.
  Bitka kod OK Corala odmah se ukorijenila u američku mitologiju, stvarajući legende o hrabrosti i pravdi na bezakonitom zapadu. Wyatt Earp postao je narodni heroj, dok su Clantoni i McLauriji postali simbolima bezakonja i nasilja. Danas, više od stoljeća kasnije, Tombstone privlači tisuće turista godišnje, željnih doživjeti duh Divljeg zapada i prisjetiti se jednog od najpoznatijih trenutaka američke povijesti.

  NAJNOVIJE