BIVŠI MINISTAR SIGURNOSTI Selmo Cikotić osuđen na tri godine zatvora

Sud Bosne i Hercegovine danas je donio prvostupanjsku presudu kojom je bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja, piše Fena.

Cikotić se teretio da je u razdoblju od 2009. do 2011. godine iskoristio službeni položaj i pogodovao firmi “Scout” iz Zagreba, koja je trebala otkupiti viškove naoružanja iz BiH, čime je oštetio državni budžet za 9,7 miliona KM.

Kako se navodi u optužnici koju je podiglo Tužiteljstvo BiH, Cikotić je, protivno sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba, kao i četiri rješenja o isporuci municije.

Prema optužnici, on je odobrio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključene 2003. i 2004. godine.

Prilikom iznošenja završne riječi Tužiteljstvo BiH je zatražilo da Sud BiH donese osuđujuću presudu navodeći kako će na taj način pravosuđe pokazati da se želi boriti protiv korupcije i kriminala “bijelih kragni”.

Državno tužilaštvo je navelo kako je smisao ugovora sa zagrebačkom firmom “Scout” bila prodaja zastarjele i neperspektivne pokretne vojne imovine, a da je optuženi Cikotić kao ministar odbrane, dajući saglasnosti i mijenjajući kroz anekse suštinu ugovora, pogodovao kupcu na štetu budžeta BiH.

Obrana je tražila oslobađanje, negirajući odgovornost Cikotića.

Cikotić je, podsjetimo, 2020. godine izabran za ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH.

Na ovu odluku Suda BiH i obrana i Tužiteljstvo BiH imaju pravo žalbe.

NAJNOVIJE