BOOM STRANIH INVESTICIJA Rekordan rast ulaganja u Bosni i Hercegovini – Rusi predvodnici s 157 milijuna eura!

U prvih devet mjeseci prošle godine, strani ulagači su prelili 737,7 milijuna eura u Bosnu i Hercegovinu, što predstavlja zapanjujući rast od 23,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine. Najveći doprinos ovom procvatu dolazi od ruskog ulagačkog kapitala, koji je dosegnuo impresivnih 157 milijuna eura.

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, izravna strana ulaganja od siječnja do rujna iznosila su 1,443 milijarde konvertibilnih maraka, odnosno 737,7 milijuna eura, kako izvještava Agencija za promicanje stranih investicija (Fipa). U usporedbi s prethodnom godinom, gdje su izravna strana ulaganja bila na razini od 1,164 milijarde konvertibilnih maraka ili 587 milijuna eura, ovi podaci svjedoče o značajnom rastu interesa stranih investitora za Bosnu i Hercegovinu.

Rusija se ističe kao ključni igrač s ulaganjem od 312 milijuna konvertibilnih maraka, odnosno 157 milijuna eura, tijekom prvih devet mjeseci 2023. godine.

Slijede Nizozemska i Hrvatska sa 84 i 83 milijuna eura ulaganja, dok Velika Britanija ulaže 82 milijuna eura, a Turska više od 60.

Prvih deset zemalja koje sudjeluju u ovom stranom investicijskom valu uključuju Njemačku s 46 milijuna, Austriju s 40 milijuna i Srbiju s 26 milijuna eura ulaganja. Ovi podaci jasno ukazuju na sveukupni uspjeh Bosne i Hercegovine u privlačenju stranih kapitala te pozitivan trend rasta koji obećava daljnji ekonomski prosperitet zemlje.

NAJNOVIJE