Brendiranje šljive se nastavlja

Oko 90 izlagača na 50 sajamskih štandova okupilo se na ovogodišnjem 16. Sajmu ‘Dani šljive Prozor – Rama 2023.’

Cilj organizatora je brendiranje šljive i šljivovice, što se već duže od desetljeća i pol provodi u ovoj općini.

„Osnovni cilj ovoga Sajma je stvaranje povoljnog ambijenta za poljoprivrednike i turističke djelatnike iz ove općine i šire. Naša općina je nadaleko poznata kao zdrav i nezagađen teren u kojemu se može proizvoditi zdrava hrana. Velike su mogućnosti u iskorištavanju ovih lokalnih blagodati, te u povezivanju turizma i proizvodnje zdrave hrane. Kod nas to nije još ni približno iskorišteno koliko bi moglo, te je za vjerovati da će se u narednom razdoblju povećavati korist od ovih oblasti. U Strategiji razvoja ove općine za razdoblje 2022. – 2027., u okviru Strateškog cilja 1,. koji je definiran kao „Razvijen i održiv gospodarski sektor“, definirali smo određene prioritete na slijedeći način:
– razviti održiv i konkurentan poljoprivredni sektor
– razviti turizam.
Ovaj cilj je razrađen kroz detaljan sustav mjera i konkretnih projekata, među kojima se nalazi i ovaj sajam. Nastavljamo i sa projektom obnove šljivika, jer želimo da Rama zadrži ugled područja sa dobrom šljivom i dobrom šljivovicom. Podržavamo još nekoliko oblasti u poljoprivredi“, kazao je općinski načelnik Jozo Ivančević.

Općinska administracija borila se da kultura proizvodnje i prerade šljive opstane.
„Kroz općinski projekt „Revitalizacija voćnjaka šljive“ uspjeli smo održati epitet šljivarskog kraja. Na preko 80 hektara zasađeno je preko 40 tisuća sadnica šljiva drugih vrsta, otpornih na šarku, a u projektu je od 2017. Do danas sudjelovalo preko 450 poljoprivrednika“, kaže načelnikov pomoćnik Josip Juričić.


Među gotovo stotinu izlagača su oni koji ovdje dolaze od prvog sajma, poput OPG-a Jurić, ali i oni koji su ovdje prvi put. Posebno su ove godine sa gastro ponudom mamili i budući kuhari. Sajam traje još i danas, a svi željni domaćih proizvoda ovdje mogu ponešto i kupiti.

NAJNOVIJE