BREXIT BREXITA ‘Mogli bi se vratiti prije nego je itko to mogao očekivati!‘

Projekt Brexita postao je poput neke luđakinje zatočene na tavanu, piše britanski Telegraph. Demoniziran, slomljenog duha, zanemaren, nadvija se nad Ujedinjenim Kraljevstvom. Brexit je pretvoren u nacionalnu psihodramu. Vlasti nemaju nikakvog plana za oslobađanje njegova potencijala – na čemu se gradilo kampanju izlaska iz Unije – male tvrtke se guše birokracijom, raspiruju se napetosti u Sjevernoj Irskoj, a izgleda da će biti sve gore.

Torijevci su napravili toliku frku s Brexitom da je projekt probio granice poslije kojih se može vratiti u ono što se od istog očekivalo. S obzirom na eurofilsko raspoloženje laburista Brexit je nekako oduvijek bio ograničen na vladavinu konzervativaca.

Toj se vladavini nazire kraj, a gotovo ništa nije postignuto.

Ogromna količina političke energije se i dalje troši na brojne slijepe ulice, poglavito u Sjevernoj Irskoj. Prema sporazumskim točkama tzv. Sjevernoirskog protokola, sva roba koja ulazi u Sjevernu Irsku iz ostatka Ujedinjenog kraljevstva mora proći izvjesnu carisnku provjeru. Takav se dogovor sklapao kako bi se izbjeglo uvođenje šengenske granice na irskom otoku. Strahovalo se, naime, da bi taj potez mogao nanovo isprovocirati sukobe između britanskih lojalista i zagovornika cjelovitosti otoka.

Gotovo sedam godina nakon glasovanja na referendumu, fokus je i dalje na sličnim, izgleda nerješivim tehničkim razmatranjima – a većina britanskih građana sada već radikalno gubi interes za temu. Teška je stvarnost da čak ni oni koji su se naizgled zalagali za maksimalno iskorištvanje novih sloboda nikada nisu shvatili kako to toočno učiniti, oštar je konzervativni Telegraph.

Nasuprot svemu tome, gotovo nikakva pozornost nije posvećena inovacijama – primjerice tome kako da se zemlja ponovno osmisli kao znanstvena supersila, kako da se stvori vodeće svjetsko regulatorno okruženje za tehnološke tvrtke te svi oni drugi iskoraci koji bi, s vremenom, uništili pretpostavke Remainersa (oni koju su na referendumu glasali za ostanak u EU) o ekonomskom potopu nakon izlaska.

NAJNOVIJE