BRITANCI, GRCI I NIJEMCI na ulicama. Dođite u BiH, ovdje problema nema

Mnoge europske zemlje u koje naši žitelji iseljavaju proživljavaju val prosvjeda.

Tisuće su na ulicama u Britaniji, Grčkoj, Njemačkoj, traže veće plaće i svoja prava. U BiH je, reklo bi se po izostanku prosvjeda sve u redu. Dobro nam je.

Tisuće mlađih liječnika u Britaniji krenule su danas u trodnevni štrajk koji će poremetiti brigu o pacijentima, prosvjedujući jer neki zarađuju manje po satu od barmena.

Ovo je najnoviji štrajk u koji je uključeno osoblje britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS), nakon što su medicinske sestre, bolničari i drugi radnici već zatražili povećanje plaća koje bolje odražava dvoznamenkastu razinu inflacije.

Tisuće ljudi demonstrirale su u nedjelju u središtu Atene zbog najsmrtonosnije željezničke nesreće u zemlji u kojoj je 28. veljače poginulo 57 ljudi, a najveći grčki radnički sindikati istodobno se spremaju za skori štrajk diljem zemlje.

Frontalni sudar putničkog i teretnog vlaka koji se dogodio prije gotovo dva tjedna izazvao je gnjev javnosti i potaknuo svakodnevne prosvjede protiv konzervativne vlade i političkog sustava koji je u više navrata ignorirao pozive željezničkih sindikata da se poboljšaju sigurnosni sustavi.

Više od 10.000 pristaša komunističke skupine PAME, radnika u javnom sektoru, umirovljenika i studenata okupilo se u nedjelju ispred parlamenta u središtu Atene. Neki od njih su skandirali “Ubojice!” i “Nećemo zaboraviti”.

Prije mjesec dana su njemački aerodromi, uključujući i onaj najveći u Frankfurtu, bili paralizirani štrajkom osoblja. Oko 2,5 milijuna zaposlenih u javnim službama traži 10,5 posto veće plaće.

Sindikat je u teškim pregovorima oko povećanja plaća zaposlenih u javnim službama na razini savezne države, gradova i općina. Osoblje na aerodromima često se plaća upravo prema takvim kolektivnim ugovorima.

Paralelno traju i pregovori o zaradama drugog dijela osoblja, kao i zaposlenih u kontroli leta.

Štrajk je samo jedan u seriji kako bi se isposlovale veće plaće za ljude koji rade za državu, gradove ili općine. Već su ranije prosvjedovali radnici gradskih prometnih poduzeća ili odgajateljice u vrtićima u nekim gradovima.

U BiH je dobro, plaće rastu, iz zračnih luka svejedno lete ptice.

NAJNOVIJE