BRUTALNA IŽIVLJAVANJA SRBIJANSKE POLICIJE Migrantima skinuta odjeća na hladnoći, tjerali ih da pješače na minusu

Guardian je na svojoj web stranici objavio video na kojem se vide polugoli muškaraci na dijelu ceste. Prema pisanju britanskog dnevnika, muškarci su migranti koje je srbijanska policija skinula i natjerala nazad sa srpske granice u Sjevernu Makedoniju.

Guardian je rekao da nije neovisno provjerio dva videa koja mu je pokazao Legis, nevladina organizacija iz Sjeverne Makedonije. Iz ove organizacije kažu da je snimke snimio jedan mještanin u blizini sela Lojane, nedaleko granice sa Srbijom, te im ih uručio 10. veljače.

Britanski dnevnik izvijestio je da Legis tvrdi da je incident bio drugi od dva uvredljiva i “ponižavajuća” povratna ponašanja u razdoblju od 24 sata, u kojem je više od 50 ljudi bilo prisiljeno skinuti se golo ili do donjeg rublja od strane srpskih vlasti prije nego što su bili prisiljeni natrag u Sjevernu Makedoniju, odakle su ilegalno ušli na teritorij Srbije.

Legis kaže da je njegovo lokalno osoblje uspjelo razgovarati s muškarcima koji su se identificirali kao Sirijci. Jasmin Redjepi, predsjednik Legisa, rekao je za The Guardian da su “uznemirujuća i ponižavajuća” odbijanja uslijedila nedugo nakon summita o graničnoj suradnji između EU-a i Srbije, čiji je cilj bio jačanje srpske granice protiv operacija krijumčarenja ljudi.

“Ovi se incidenti događaju kada EU priprema ograničenja za migrante na ruti, a u ovom slučaju samo nekoliko dana nakon summita EU-a i Srbije o graničnoj suradnji. Zatim vidimo izravan utjecaj i posljedice”, rekao je Redjepi, prenosi The Guardian.

Srpska policija nije odgovorila na Guardianove zahtjeve za komentar.

NAJNOVIJE