CHARLIE HEBDO objavio šokantnu karikaturu o Turskoj

Dok cijeli svijet suosjeća i šalje pomoć Turskoj, koja je jučer bila pogođena razornim potresima u kojima je poginulo najmanje 3.500 ljudi, a za mnogima se još uvijek traga, kontroverzni francuski časopis Charlie Hebdo opet je šokirao javnost.

Naime, na Twitteru su objavili “ilustraciju dana”, u kojoj prikazuju razrušene zgrade sa veoma provokativnom porukom: “Potres u Turskoj. Nema potrebe da šaljemo tenkove.

Podsjećamo, tjedni časopis Charlie Hebdo desetljećima šokira javnost svojim karikaturama i ilustracijama.

Charlie Hebdo je 2006. bio jedan od malobrojnih medija koji su objavili karikature poslanika Muhammeda a.s., prvobitno objavljene u danskom Jyllands Postenu, ali su originalne karikature dopunili. Krovna organizacija francuskih muslimana Conseil français du culte musulman (CFCM) je zbog toga podnijela sudsku tužbu protiv časopisa. Međutim, nadležni pariški sud ga je oslobodio krivnje.

11 godina kasnije, 7. siječnja 2015. godine oko 11:30 sati desio se oružani napad na prostorije uredništva lista. Najmanje dva maskirana napadača su upali u prostorije te su automatskim naoružanjem i ručnim bacačem raketa pucali po redakciji. Prema podacima francuskih vlasti, u napadu je poginulo najmanje 12 osoba, među njima četiri novinara lista i dva policajca.

NAJNOVIJE