COSA NOSTRA Sudac kojeg su digli u zrak sa 100 kilograma TNT-a za pravdu je živio i umro, demoni ga spominju u egzorcizmima

Dana 19. srpnja 1992. godine dogodilo se jedno od najpoznatijih mafijaških ubojstava u povijesti borbe talijanskog pravosuđa protiv te organizacije.

Naime, pripadnici sicilijanske mafije ubili su pomoću automobila bombe suca Paola Borsellina, jednog od najvažnijih progonitelja kriminala u čitavoj Italiji. Ubojice su upotrijebile veliku količinu eksploziva, oko 100 kilograma TNT-a (trinitrotoluen), koji je stavljen u automobil tipa Fiat 126 (popularna Peglica). Sudac Borsellino tog je dana išao u posjet svojoj majci u Palermu, glavnom gradu Sicilije.

Prema uobičajenom protokolu, ulica u kojoj je trebao parkirati, Via D’Amelio, trebala je biti očišćena od automobila i prometa, no to nije učinjeno zbog protivljenja gradskih vlasti Palerma. Antimafijaške suce uvijek štiti mnogobrojna naoružana pratnja, pa je tako bilo i tog dana. Štitilo ga je šest agenata.

Eksplozija je odjeknula u 16:58 po lokalnom vremenu. Osim suca Borsellina, poginulo je pet njegovih agenata: Agostino Catalano, Vincenzo Li Muli, Walter Eddie Cosina, Claudio Traina i Emanuela Loi. Agentica Emanuela Loi bila je prva žena u ulozi naoružane pratiteljice i prva koje je poginula kao takva. Preživio je samo agent: Antonino Vullo. Ubijeni sudac je uvijek sa sobom nosio crvenu knjižicu (famozna Agenda rossa), u koju je zapisivao svoja otkrića o istrazi prije nego bi ih unio u službeni zapisnik.

Ta bilježnica mogla je sadržavati svježe podatke o mafijaškim šefovima, a nakon eksplozije jedan karabinjer ju je pronašao i dao višem službeniku, no tada je netragom nestala. Sučevo je tijelo nakon eksplozije bilo tako unakaženo da je ostalo bez udova. U posljednjem videointervjuu prije smrti sudac Borsellino upozorio na moguću vezu između mafijaške organizacije Cosa Nostra i bogatih talijanskih poslovnih ljudi poput Silvija Berlusconija, budućeg premijera, zaključuje Povijest.hr.

“Tko se boji umire svaki dan, tko se boji umire samo jednom” omiljena je uzrečica antimafijaškog suca, kojega se i demoni boje. Naime, njegovo ime bi izricali zlodusi, a pojavljivao se posebno kod pravdoljubljivih.

U egzorcizmu 22. veljače 2017. godine, demon ljutito naglašava duboku vjeru Paola Borsellina: ‘…uvijek je išao u crkvu moliti za svoje ljude… Umro je s onim Tijelom u ustima… Znao je da mora umrijeti!’

NAJNOVIJE