DAN JE LJUDSKIH PRAVA Europom haraju ratovi, siromaštvo i represija…

Dan ljudskih prava obilježava se 10. prosinca, na dan kada je 1948. godine usvojena Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima. Tim povodom u ime EU oglasio se Josep Borell u ime Europske unije.

“Taj dan predstavlja priliku da se podsjetimo da su ljudska prava univerzalna, nedjeljiva, neotuđiva, međuovisna i međusobno povezana. Pored toga što je njihova promocija i zaštita od presudne važnosti za očuvanje ljudskog dostojanstva, istinsko poštovanje i ostvarivanje ljudskih prava je također neophodno za mir, demokraciju i održivi razvoj.

Unatoč tome, ove godine smo svjedočili naročito ozbiljnim i masovnim napadima na ljudska prava – od nezakonitog, ničim izazvanog i neopravdanog agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine koji je izazvao i dalje izaziva nesagledive ljudske patnje, do teških kršenja i povreda ljudskih prava u Afganistanu, Bjelorusiji, Etiopiji i Mjanmaru/Burmi.

EU je također izrazila duboku zabrinutost zbog daljnjeg pogoršanja stanja u pogledu ljudskih prava u Rusiji te se osvrnula na stanje ljudskih prava u Kini, kao i na aktuelno nasilno gušenje mirnih prosvjeda u Iranu.

Žene i djevojke su posebno bile na meti represije i restriktivnih politika u mnogim zemljama i nesrazmjerno su više patile zbog kršenja ljudskih prava u konfliktnim okruženjima. Sloboda okupljanja, sloboda izražavanja na internetu i van njega te sloboda medija i dalje su pod ozbiljnom prijetnjom. Ovo je tek dio rastuće liste kršenja ljudskih prava širom svijeta koja i dalje ostaju u središtu našeg zanimanja.

EU će nastaviti da prati, skreće pozornost i poduzima odlučne korake na međunarodnom planu u cilju sprečavanja i borbe protiv kršenja i povreda ljudskih prava, kao i da podržava međunarodne inicijative da svi počinioci odgovaraju za svoje postupke.

U okviru Akcijskog plana o ljudskim pravima i demokraciji 2020-2024, EU koristi širok spektar instrumenata za očuvanje i unapređenje ljudskih prava širom svijeta. To uključuje bilateralnu i multilateralnu saradnju u oblasti ljudskih prava, izricanje sankcija osobama i subjektima umiješanim u teška kršenja i povrede ljudskih prava, kao i programsku i projektnu podršku u okviru Tematskog programa o ljudskim pravima i demokraciji 2021-2027.

EU podržava i stoji uz aktiviste u oblasti ljudskih prava i organizacije civilnog društva širom svijeta. U tom smislu, 24. forum EU-NVO o ljudskim pravima ove će godine ponovo poslužiti kao platforma za suradnju sa aktivistima u oblasti ljudskih prava širom svijeta. Razgovarati ćemo o mogućnostima i najboljim praksama za okončanje nekažnjivosti i osiguravanje pristupa pravnoj zaštiti kao i o odgovornosti za kršenja i povrede ljudskih prava.

Na Dan ljudskih prava, obavezujemo se da ćemo udvostručiti naše napore u pravcu podrške i zastupanja potlačenih i ugroženih, gdje god da žive”, zaključuje se su izjavi.

NAJNOVIJE