Danas je pokop Nizame Hećimović, a obitelj je jasno rekla koga ne želi vidjeti na dženazi

Danas se održava pogreb Nizame Hećimović, a u Bosni i Hercegovini se zbog krvavog pohoda Nermina Sulejmanovića održavaju mirni prosvjedi. Dženaza za Nizamu Hećimović (38), koju je u petak usmrtio nevjenčani suprug Nermin Sulejmanović, klanjat će se danas u 16:30 ispred džamije u mjestu Mionici – Krčevina, a ukop će biti kod obližnje džamije.

Svi organi i institucije na području Tuzlanskog županije zbog njezine su smrti spustili zastave na pola koplja, a ondje je danas i dan žalosti.

“Članovi Vlade Tuzlanske županije poštovat će želju članova obitelji da nitko od dužnosnika ne prisustvuje dženazi”, naveli su iz županijske vlade.

Zbog njezine smrti u Zenici je organiziran mirni prosvjed: “Vrijeme je da kažemo: Stop nasilju i stop femicidu u ovoj državi”, navodi se u najavi.

Miran prosvjed organiziran je i u Mostaru. Njime se, stoji u priopćenju Inicijative građanki i građana Mostara, nastoji skrenuti pažnja javnosti na problem femicida, nasilja nad ženama, ali i iznijeti zahtjeve upućene svim nosiocima vlasti na lokalnoj, kantonalnoj i na državnoj razini.

“Zahtijevamo uvođenje pravne definicije femicida, uvođenje femicida kao kaznenog djela u sve zakonske i podzakonske akte te hitno usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom i revidiranje kaznenih praksi, kao i osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole”, stoji u najavi prosvjeda.

“Femicid je u našoj zemlji stvarnost i iz godine u godine sve češće se, kao takav, ne može i ne bi trebao zanemarivati”, dodaje se, izvijestio je Dnevni avaz.

I Sarajevo izlazi na ulice

I u Sarajevu će s početkom u 18 sati biti održana mirna prosvjedna šetnja, na koju je pozvala i gradonačelnica Benjamina Karić.

“Tragična ubojstva u Gradačcu ne dozvoljavaju mi da sjedim skrštenih ruku. Osjećam svaku obavezu da uradim sve što mogu kako ova tema ne bi imala svoj rok trajanja, kako to kad nas obično bude. Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i ono mora biti točka odakle će se slati sve važne i snažne poruke”, rekla je u videu objavljenom na društvenim mrežama

Podsjetimo, osim Nizame, Sulejmanović je ubio i oca i sina, turske državljane Denisa i Ondera Džengiza, s kojima je bio u sudskom sporu. U krvavom je pohodu ranio policajca Huseina Kotorića, rođaka ubijene žene, kao i suprugu, odnosno majku ubijenog turskog državljanina. U Gradačcu je u subotu proglašena trodnevna žalost.

Nizama je ubijena nekoliko dana nakon što je nevjenčanog supruga prijavila za nasilje, a nakon čega mu je sudac Općinskog suda u Gradačcu odbio izreći zabranu prilaska.

Kako je ispričala njezina teta, Nizama se sedam dana krila kod nje s djetetom, ali je, tvrdi, osmog dana Sulejmanoviću netko otkrio njezinu lokaciju.

NAJNOVIJE