DAVOS Krišto razočarana što nam nisu otvorili pregovore za ulazak u EU, kaže “ključ uspjeha rad legitimnih predstavnika”?

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto u svom obraćanju na 54. Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) u Davosu, kao i tijekom posebne sesije „Diplomacije dijalog o Zapadnom Balkanu“, istaknula je da Bosna i Hercegovina očekuje skoro otvaranje pregovora o članstvu s Europskom unijom.
 
Predsjedateljica Krišto je rekla da se upravo ovih dana obilježava godina dana rada novog saziva Vijeća ministara BiH. Istaknula je kako je za tih godinu dana rada načinjen ogroman iskorak na europskom putu Bosne i Hercegovine. Kazala je kako je u tom razdoblju Vijeće ministara BiH održalo čak 57 sjednica i usvojilo više od 1.400 raznih materijala, od čega čak 13 prijedloga zakona, a sve kako bi ispunilo 8+1 uvjeta iz preporuka, odnosno 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Naglasila je da je Bosna i Hercegovina tijekom prethodne godine, prvi put u svojoj povijesti, imala 100 postotnu usklađenost s vanjskom i sigurnosnom politikom EU, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.
 
Predsjedateljica Krišto
je izrazila osobno razočarenje što ovako izuzetan rad i napredak institucija BiH nije prepoznat i nagrađen u prosincu prošle godine otvaranjem pregovora o članstvu, čime bi se Bosna i Hercegovina dodatno vezala za EU. Kazala je kako je ova propuštena prigoda ostavila vidljiv trag na rad koalicije stranaka unutar Bosne i Hercegovine na svim razinama vlasti, čime je rad i samog Vijeća ministara BiH otežan. Izrazila je i uvjerenje kako će se nastaviti raditi jednakim neumornim tempom, jer smo svi svjesni da neophodne reforme trebaju upravo svima nama u Bosni i Hercegovini.
 
Dodala je da predstojeći posjet velikog prijatelja Bosne i Hercegovine, premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i premijerom Kraljevine Nizozemske Markom Rutteom, predstavlja pozitivan iskorak ka jačanju europske suradnje i podrške našim europskim stremljenjima. S tim u svezi, predsjedateljica Krišto je iskazala očekivanje za žurnim otvaranjem pregovora i za našu zemlju.

Na kraju svog obraćanja predsjedateljica Krišto je iskazala osobno uvjerenje da budućnost BiH i regije ovisi isključivo o održavanju dijaloga, poticanju suradnje i iznalaženju održivih rješenja. Naglasila je da će nastaviti graditi mostove između različitih političkih entiteta, čvrsto podržavajući demokracijske procese i promičući transparentnost u političkom djelovanju. Istaknula je da ključ uspjeha Bosne i Hercegovine leži u kontinuiranoj suradnji svih konstitutivnih naroda, njihovih legitimnih predstavnika i relevantnih političkih aktera, priopćeno je. 

NAJNOVIJE