DIVLJI ŠIPAK Snažan je u borbi protiv karcinoma, štiti srce, i pomaže erektilnu funkciju

Vrijeme je berbe divljeg šipka, koji raste po cijeloj Dalmaciji i Hercegovini, u šipražjima, šikarama, uz puteljke. Danas se on sve više kultivira i dovodi na oranice.

Sirup od divljeg šipka osobito je cijenjen, a cijena litra u slobodnoj prodaji premašuje 10 maraka po litru.

Blagodati šipka su brojne. On sadrži antioksidans koji stimulira proizvodnju kolagena što bi značilo da je učinkovit protiv bora.

Pojedina istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija dva decilitira soka od šipka usporava karcinom prostate, pa čak i neke vrste karcinoma dojke.

Učinkovit je i protiv impotencije, a poboljšava protok krvi kroz tijelo. To stimulira proizvodnju dušikovog oksida koji odmara stanice krvnih žila, a ujedno pomaže i muškarcima koji pate od erektilne disfukcije.

Ta biljka sprječava nakupljanje naslaga na zidovima arterija koji inače može dovesti do srčanog ili moždanog udara. Ovi učinci pozitivni su i za osobe s dijabetesom koje imaju velik rizik za aterosklerozu. Osim toga normalizira krvni pritisak jer razrjeđuje krv i potiče bolji protok do srca.

Radi velike količine vitamina C proizvodi od divljeg šipka pomažu u borbi protiv gripe i simptoma prehlade.

Sirup od divljeg šipka jednostavno se pravi, na kilogram očišćenog zrna doda se kilogram šećera i miješa dok se šećer ne istopi i dobije sirup.

NAJNOVIJE