DOBRO POZNATO IME U PODZEMLJU Filip Korać izručen Francuskoj, ranije osuđen u Hrvatskoj, potjernica za njim i u BiH

Filip Korać, dobro poznato ime u podzemlju, prije dva dana izručen iz Mađarske i stavljen pred lice pravde u Francuskoj. Tužiteljstvo u Parizu ga je označilo kao vođu kriminalne organizacije koja se bavila ne samo švercom droge i oružja, već i pranjem novca na teritoriji ove zemlje. Odlučno su ga stavili pod istragu, odredili pritvor i najavili suđenje pred sudom za organizirani kriminal u Parizu.

Optužbe otkrivene u četvrtak, 14. prosinca, ukazuju na to da je bio ključna figura u međunarodnom lancu krijumčarenja droge, istovremeno sudelujući u kompleksnim operacijama pranja novca. Njegovo pojavljivanje pred sudom obećava razotkrivanje duboko ukorenjenih mreža kriminala, a svijet s nestrpljenjem očekuje rasvetljavanje tajni koje Korać nosi sa sobom.

Filip Korać, desna ruka Luke Bojovića, uhićen je 3. listopada kao državljanin Crne Gore u Mađarskoj po nalogu francuske policije koja ga potražuje za čak 25 krivičnih djela.

Kako je izjavila glasnogovornica Metropolitanskog tužiteljstva Betina Bagoli, Europski nalog za uhićenje izdat je od strane pariskog tužiteljstva zbog organiziranog krijumčarenja droge i pranja novca, a u svrhu krivičnog gonjenja.

Podsjetimo, osim Francuske, njega traži i Bosna i Hercegovina zbog istog krivičnog djela – trgovina drogom.

Filip Korać je prošle godine osuđen u Hrvatskoj zbog falsificiranja putovnice.

Srbija ga ne potražuje i ne postoji nijedna potjernica za njim koja je raspisana u toj zemlji.

Filip Korać je dugo bio na meti klana Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja. Oni nisu krili mržnju koju gaje prema desnoj ruci Bojovića, te su na tijelu ubijenog Gorana Veličkovića Goksija urezali: “Korać p****”.

Nakon ubistva Veličkovića, klan je Koraću slao prijeteće poruke, kako je otkrio na suđenju okrivljeni saradnik Bojan Hrvatin.

“Tada su mu poslali fotografiju Veličkovićevog tijela na kojem su krvlju ispisali – Korać p****”. Ubrzo još jednu poruku: “Tik-tok, tik-tok, ovako ćeš ti da završiš, na’vataćemo te”, ispričao je on.

Korać je, navodno, preuzeo vodstvo nad zemunskim klanom nakon što je Bojović 2012. u Španiji uhićen i osuđen na 18 godina zatvora zbog organiziranog kriminala.

Inače, Srbija je za njim raspisala crvenu Interpolovu potjernicu 2019. godine, ali je ona ukinuta 2020. godine.

Kako se pisalo, istraga protiv Koraća je obustavljena zbog nedostatka dokaza u slučaju likvidacije Blaža Đurovića, koje se dogodilo 2018. godine na Voždovcu. Uhićen je i u Zvorniku 2016. godine jer je povezivan sa ubistvom Čede Đokića, ali je ubrzo pušten na slobodu.

Korać je od naslijeđenog zemunskog klana napravio jednu od jačih kriminalnih ekipa u Srbiji, sa novim poslovima, kriminalnim kontaktima i novcem.

Žestok rat dvije ekipe, stalno ubijanje i oprez, a posebno likvidacija Bojovićevog i Koraćevog najvjernijeg prijatelja Radeta Rakonjca u Beogradu u travnju 2014. bio je povod za Koraćevo bjekstvo iz Srbije, prenosi Blic.rs.

Spekuliralo se da je on sljedeća meta ubojica. Korać se zbog toga preselio u inozemstvo, a spekulacije da je sve vrijeme bio umiješan u srpsko podzemlje postojale su godinama unazad.

NAJNOVIJE