DOĐI DA ODMORIŠ U RAMI II Nijemci, Talijani i Španjolci Rami daju čiste desetke, no i žale se: ‘nismo mogli pecati ni voziti se čamcem”

Izuzetan, izvanredan, vrhunski, komentari su Nijemaca, Slovenaca i susjeda na smještajne kapacitete oko Ramskog jezera.

“Vrhunska lokacija na samom jezeru, čistoća, udobnost. Izuzetno ljubazni i susretljivi domaćini su nam pripremili odličann doručak koji nam nisu naplatili. Cijena noćenja je bila više nego fer”, jedan je od komentara.

„Dolazili smo kasno u noći, no usprkos tome domacica nas je dočekala i uputila u apartman. Za vrijeme boravka pripremila nam je platu s narescima te nas je počastila pitom”, pišu pak drugi posjetitelji u recenzijama na stranici Booking.com.

Mirno, čisto, fino, nižu se komentari dalje, a prozor-ramski ugostitelji dobivaju desetke za svoj trud, rad, hranu, susretljivost, nadaleko poznato gostoprimstvo.

Ramsko jezero idealna je destinacija za izlet s društvom i obitelji posebno u ljetnim danima.

“Jezero je pogodno za istraživanje čamcem, vožnju na splavovima, zatim uživanje u kupanju,kampiranju, ribolovu ili pikniku na travi. Naravno tu je i dobra ponuda za avanturiste koji se mogu okušati u planinarenju. Također sve je više vlasnika motornih čamaca i motornih splavova koji će pružiti potpuni užitak plovidbe Ramskim jezerom”, objašnjava Danijel Burečić iz Agencije za lokalni razvoj.

Odmoriti dušu i/li umoriti tijelo

Ako trebate odmoriti dušu, izbiti iz sebe nagomilani stres, onda je Prozor-Rama idealno odredište za vas. Mirna, divna, nenametljiva priroda pomaže da se vratite samom sebi, ako ste još uvijek tamo.

“Što se tiče odmora za „dušu“ Rama je idelano mjesto za navedeni odmor. Prelijep ramski krajolik, kojeg krasi Ramsko jezero, planine, arheološka nalazišta na Gradcu, daju Vam mogućnost odmora i izoliranja od ostatka svijeta gdje ćete imati priliku pronaći „sebe“. Ono što je bitno navesti je da veliki potencijal za razvoj vjerskog turizma ima Franjevački samostan Rama – Šćit, u sklopu kojeg se nalazi Kuća mira u koja svojim programom, metodom i svim kapacitetima, bez ikakve diskriminacije, svim ljudima služi u uspostavljanju duševne i duhovne harmonije”, zaključuje Burečić.

I dok neki gosti vole tišinu i mir, dio gostiju bi zasigurno na odmoru volio biti aktivan. Avanturistički turizam trend je koji također treba pratiti.

“Prateći iskustva ostalih sredina, kako u našoj bližoj okolici, pa tako i šire, svjesni smo mogućnosti za razvoj avanturističkog turizma. Na tragu toga, Agencija je ušla u fazu izrade idejnih projekata kao što su „Nebeska šetnica“, vode se razgovori oko mogućnosti izgradnje izletničkog doma“, te mogućnostima organizranog avanturističkog turizma kao što je „zip line“, organizirane ture, planinarnje poznatim planinarskim rutama, i td.”, ističe on.

Ima i problema

Zamjerke turista se uglavnom odnose na nedostatak televizije u sobi, loš internet, no to su prave sitnice u moru pozitivnih kometara.
Nedostatak je svakako i problem s vodostajem, i ljetni mjeseci, kada se Ramsko jezero povuče.
Tako Sophie iz UK u recenziji naglašava prekrasan pogled na jezero i planine, no kao lošu stvar izdvaja vodostaj.

“Nije greška objekta, ali jezero je bilo prenisko da bismo išli na pecanje ili vožnju čamcem”, istaknula je ona. Načelnikov pomoćnik i voditelj službe za razvoj u Općini Prozor Rama Josip Juričić kaže da je komunikacija s elektroprivrednim poduzećem tim povodom, a i inače jako loša.
“Svi naši pokušaji dijaloga do sada nisu imali nikakvog efekta, pogotovo pokušaj da održimo stabilnu razinu vode Ramskog jezera tijekom ljetnih mjeseci”, kaže Juričić.
Slično potvrđuju i iz Agencije za lokalni razvoj.

“Što se tiče uređenja plaža po obodu Ramskog jezera, Agencija je poduzela određene korake, odnosno uputila je zahtjev prema Elektroprivredi HZ HB radi uređenja jednog dijela obale. Međutim , do sada nismo dobili nikakv odgovor s druge strane, mada se nadamo pozitivnom odgovoru. Dobivanjem koncesije i uređenjem dijela obale , osigurali bi se uvjeti za uređenje plaže, te uvođenje novog sadržaja na obali Ramskog jezera, što bi ujedno značilo i privlačenje većeg broja gostiju u našu općinu”, stajališta je Burečić.
Pred domaćim turizmom su prilike, prije svega prilika da ono što imamo unovčimo, te zaradimo nešto na kućnom pragu. Mnoge smo prilike davno već propustili, ovu pak ne bi trebali.

NAJNOVIJE