DOK SVINJI NE SMRKNE, MINISTRU NE SVANE Koliko Radmanova tvrtka zarađuje od eutanaziranih svinja?

Afrička svinjska kuga poharala je Slavoniju i Baranju, zbog čega se eutanaziralo na tisuće svinja, u očaju su tisuće svinjogojaca i onih koji posluju s njima, Ministarstvo poljoprivrede i Vlada obećavaju odštete koje ne dolaze pa se u njihovom smjeru odaslao cijeli niz kritika. Kojih zbog specifičnog detalja nije bio pošteđen ni ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Naime, tvrtka Agroproteinka, u kojoj baš on ima 20,56 posto udjela, bavi se zbrinjavanjem eutanaziranih svinja. I jedina je takve vrste u Hrvatskoj. Već to izazvalo je podosta kritika, a kad se svemu pridoda i činjenica da Grlić Radman u imovinskoj kartici nije naveo dividendu od 2,11 milijuna eura koju je godinama dobivao na konto tvrtke, Agroproteinka postaje još veća meta kritičara.

Upravljačkih se prava odrekao i prebacio ih na odvjetnički ured čim je postao ministar, ali radi se o obiteljskom biznisu pa od njega, barem neposredno, ima koristi. I taj je biznis jedini te vrste u Hrvatskoj, što ispada jako unosno u trenucima dok se događa najveća kriza hrvatskog svinjogojstva.

“Eutanazirano je nešto više od 25.000 svinja”, odgovorili su za N1 iz Ministarstva poljoprivrede.

Nije poznato koliko još će ih biti eutanazirano, što izaziva nelagodu kod seljaka, sve glasnijih u traženju ostavke ministrice Marije Vučković. “Što smo konkretno pogriješili, ima li netko bolji prijedlog”, pitala je ministrica, a odgovor joj je ponudio predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore Antun Golubović:

“Da bi mesna industrija profitirala, treba što jeftinije kupiti svinje s područja Slavonije pod cijenu uništenja svinjogojstva u njoj. Nikakvu odštetu još nismo dobili. Meni su svinje ubili još 3. kolovoza i nisam dobio ni euro. Rekla je da će priznati krivnju i ponuditi ostavku ako se kuga probije od Osječko-baranjske županije, što se i dogodilo. Ostavku nije ponudila, a ni priznala krivnju.

”I Hrvatska udruga proizvođača svinja navodi da dosadašnji rezultati u provedbi preventivnih radnji kao i u mjerama kontrole i suzbijanja Ministarstva poljoprivrede imaju negativan rezultat.

Zato Agroproteinka ima pozitivan rezultat. I marljivo radi. Objasnili su nam točno što i koliko te usluge koštaju.

“Ni u kom smislu nismo zaduženi za eutanaziju svinja. Mi dolazimo na poziv veterinarskih inspekcija kako bismo lešine eutanaziranih svinja zbrinuli na način prihvatljiv za očuvanje zdravlja ljudi, životinja i okoliša”, kažu nam iz Agroproteinke pa nastavljaju:

“Uginule ili eutanazirane zaražene svinje pripadaju kategoriji 2 te ih zbrinjavamo prema propisanoj metodi iz uredbe Europske unije, odnosno sterilizacijom pod tlakom. Od ostataka koji se dobiju nakon sterilizacije, dobiva se mesno koštano brašno i tehnička mast. To su proizvodi koji zbog propisa moraju biti spaljeni. Mesno koštano brašno spaljuje se u cementari, dok se tehnička mast sagorijeva u dizelskim motorima čime potičemo i kružno gospodarstvo.”

A financijski aspekt priče?

“Što se tiče cijena, njih određuje Ministarstvo i propisane su još 2013. Cijena je 0,1858 eura za sakupljanje i prijevoz i 0,1659 eura za preradu i spaljivanje, ukupno 0,3517 eura po kilogramu. Ti troškovi se podmiruju iz državnog proračuna i kao takvi su subvencija stočarima odnosno vlasnicima lešina. Zbog velikog broja pojedinačnih iznosa ta sredstva se isplaćuju direktno nama na temelju svih propisanih evidencija i potvrda”, objasnili su nam iz Agroproteinke.

Ukupna zarada nije navedena, kao ni ukupan broj zbrinutih kilograma, tako da se to može samo nagađati.

NAJNOVIJE