DOK SE POLITIKA SELFIRA 3.257 učenika manje u bh. školama

Demografski problemi u Bosni i Hercegovini nažalost nisu nikakav novost, pa čak sve manje i manje obična vijest. Gotovo svi to prihvaćaju kao normalno stanje stvari.

Egzaktnih podataka nema, domaće vlasti to kriju na sve moguće načine pa se okvirno možemo ravnati tek prema podacima europskih zemalja i civilnog sektora iz naše zemlje. Popisa stanovništva nije bilo 2021. godine, veliko je pitanje kada će ga i biti, piše Dnevni list.

Međutim, sve to domaće političke (kvazi)elite ne sprječava da bez srama i stida čak navode kako se demografski i obnavljamo. Koristeći podatke jedne općine ili jedne škole spremni su zarad jeftinih političkih poena tvrditi kako BiH i nije u tolikom demografskom problemi. Naročito tijekom izbornih kampanja.

Porazna statistika

Nažalost po sve nas u ovoj zemlji, to je daleko od istine. Veliko je pitanje ima li u BiH više od dva i pol milijuna stanovnika što je samo po sebi totalna demografska katastrofa.

Agencija za statistiku BiH ovih dana izbacila je podatke oko broja učenika u osnovnim školama u našoj zemlji. I oni su poražavajući.

– Na području BiH na početku školske 2021./2022. godine djelovalo je 17.021 redovitih osnovnih škola (matične i samostalne sa područnim školama) i 46 škola za djecu sa poteškoćama u razvoju.U školskoj 2021./2022. u BiH upisano je 264.802 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 3.257 učenika, ili 1,2 posto, navodi se. Sudjelovanje broja učenica u odnosu na ukupan broj učenika iznosi 48,5 posto.

U školskoj 2021./2022. godini u prve razrede je upisano 28.013 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 1,9 posto. Od ukupnog broja učenika, u nižim razredima (od prvog do petog razreda, odnosno ISCED 1) je bilo 54,3 posto učenika, dok je u višim razredima (od šestog do devetog razreda, ISCED 2) bilo 45,7 posto učenika.

U školskoj 2021./2022. godini u nastavni proces bio je uključen 24.601 nastavnik, a od toga 18.157 žena ili njih 73,8 posto.

Rapidni pad broja stanovnika

Ovi podaci nisu izuzetak nego pravilo posljednjih godina. Već desetak godina iz jedne i drugu školsku godinu bilježimo sve manje učenika i studenata. Ukoliko znamo trend odlazaka, ali i katastrofalne podatke o prirodnom priraštaju u ovoj zemlji ovo je, nažalost, samo logičan slijed događaja. A sve ovo se sigurno neće promijeniti samo od sebe nego napornim radom bh. vlasti.

Njih nikada nije bilo, a apsurdno je očekivati kako će se situacija u nekom razumnom vremenskom razdoblju promijeniti. A do tada bi ova država mogla skliznuti na manje od milijun i pol stanovnika kada će se politike pasti u vodu i kada sve današnja politička tvrljenja više neće imati smisla.

NAJNOVIJE