DOLLY Rođendan najslavnije ovce na svijetu

Petog srpnja 1996. došla je na svijet prva životinja klonirana od stanice odrasle jedinke. Ovca je nazvana Dolly i ubrzo je postala najpoznatija ovca na svijetu, a danas je sinonim za kloniranu životinju uopće. Kloniranje su obavili znanstvenici iz škotskog instituta Roslin, pokraj Edinburgha. Uzeli su jednu stanicu odrasle ovce i njenu jezgru ubacili u jajnu stanicu druge. Takav zametak usadili su u maternicu treće ovce, koja je ojanjila Dolly. Time je Dolly genetski potpuno jednaka prvoj ovci, tj. Dolly je njezin klon.

Ime Dolly ovca je dobila po slavnoj glazbenici Dolly Parton, poznate po svojem poprsju i to zato što je stanica uzeta iz mliječne žlijezde odrasle ovce.

Ovca Dolly doživjela je šest godina, no tada je dobila tešku bolest pluća, pa su je morali eutanizirati. Dvojbeno je da li je kloniranje uzrok relativno rane smrti ovca Dolly, jer je plućna bolest bila uzrokovana jednom vrstom virusa, a i jedna druga ovca iz istog stada umrla je od nje. Neki, međutim, nagađaju da je uzrok rane smrti možda bio u činjenici da je Dolly klonirana od odrasle ovce stare šest godina, pa su joj telomeri diktirali starost od 6 godina već pri rođenju. Naime, inače ovce pasmine Finn Dorset, kakva je bila Dolly, imaju očekivan životni vijek od 11 do 12 godina.

Za života Dolly je ojanjila 6 janjaca, koji su nazvani Bonnie, Sally, Rosie, Lucy, Darcy i Cotton.

https://4a6300b322cf5e11a347288c74ade8a8.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

NAJNOVIJE