DONIO JE MIR I TO BI BILO TO 28 godina Daytona

Opći okvirni sporazum o miru u BiH potpisan 20. XI. 1995. u američkoj zrakoplovnoj bazi Wright–Patterson kraj Daytona (savezna država Ohio), nakon pregovora između bošnjačke, hrvatske i jugoslavenske (srpske) delegacije (na čelu s predsjednicima A. Izetbegovićem, F. Tuđmanom i S. Miloševićem), vođenih od 1. XI. 1995. pod nadzorom SAD-a i međunarodne kontaktne skupine.

Definirao je uvjete mirovnog sporazuma, formalno potpisanog 14. XII. 1995. u Parizu.

Podržao je teritorijalnu cjelovitost i suverenost BiH, geopolitički je odredio entitete u BiH (Republika Srpska i Federacija BiH) i predvidio međunarodne snage za provedbu sporazuma (IFOR).

Uz opći tekst sadržava i dodatne sporazume (anekse) za različita vojna, politička i društvena pitanja (aneks 4 je Ustav BiH) kojima je regulirano djelovanje IFOR-a i međunarodne policije (posebno i snaga NATO-a), nadgledanje razoružanja, razgraničenje entiteta (uz arbitražu za područje Brčkoga), raspisivanje izbora, povratak izbjeglica i raseljenih, unaprjeđivanje ljudskih prava, osnivanje javnih poduzeća, rješavanje sporova među entitetima, očuvanje nacionalnih spomenika i dr.

NAJNOVIJE