DOSTUPNI REZULTATI Provjerite jeste li dobili novčanu pomoć od EU

Više od 150.000 domaćinstava u Federaciji Bosne i Hercegovine ostvarilo pravo na novčanu pomoć EU protiv energetske krize: Preliminarni rezultati javnog poziva objavljeni od strane federalnog ministra rada i socijalne politike, Adnana Delića, te najavio da će građani od srijede moći provjeriti status prijave na linku napravljenom isključivo za ovu namjenu.

Status prijave, po privremenoj listi kvalificiranih domaćinstava, možete provjeriti na web stranici https://eupomoc.fmrsp.gov.ba/, najkasnije do 12. prosinca i to jednostavnim unosom matičnog broja podnositelja prijave ili jednog od članova domaćinstva.

Građani mogu putem matičnog broja provjeriti pravo na novčanu pomoć EU, a Ministarstvo rada i socijalne politike osigurava mogućnost prigovora.

Također, iz Ministarstva naglašavaju da svaki prigovor mora sadržavati dokaz, odnosno dokument, na osnovu kojega se traži dodatna provjera ispunjenosti općih i posebnih kriterija utvrđenih Javnim pozivom. Napominju da će svaki prigovor uz koji ne bude priložen takav dokaz, automatski biti odbačen kao nepotpun i neće biti uzet u razmatranje.

Na osnovu ispravno podnesenih prigovora, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike će izvršiti dodatnu provjeru kroz službene evidencije nadležnih institucija, te kreirati listu predmetnih zahtjeva koja će sadržavati informacije o rezultatima izvršenih dodatnih provjera.

Nakon okončanja prethodno pobrojanih koraka, formirat će se konačna lista domaćinstava koja su se kvalificirala kao energetski siromašna o čemu se posebnu odluku donijeti Vlada Federacije BiH, navedeno je u priopćenju.

NAJNOVIJE