DRAMATIČNO UPOZORENJE KIJEVA Putin mobilizirao još pola milijuna vojnika


Ukrajinski ministar obrane rekao je da Rusija priprema novu ofenzivu i upozorio da bi mogla početi već 24. veljače, javlja u četvrtak BBC.

Oleksij Reznikov je rekao da je Moskva mobiliirala oko 500.000 vojnika i da bi mogla “pokušati nešto” kako bi obilježila godišnjicu početne invazije prošle godine.

U rujnu prošle godine ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mobilizaciju oko 300.000 rezervista za potrebe rata u Ukrajini, izjavivši kako je mobilizacija potrebna kako bi se „sačuvao teritorijalni integritet“ Rusije. No, Reznikov sugerira da bi stvaran broj mobiliziranih mogao biti znatno veći.

„Službeno su najavili 300.000, ali kad vidimo snage nagomilane na granicama, procjenjujemo da se radi o znatno većoj brojci“, rekao je Reznikov za francusku televiziju BFM. BBC napominje da ne može neovisno potvrditi ove podatke.

U međuvremenu, tri su osobe poginule u napadu na grad Kramatorsk, a osam je ranjeno u gradu u regiji Donecku kad je ruski projektil pogodio stambenu zgradu, rekao je guverner pokrajine. Spasioci pretražuju ruševine i očekuje se da će broj žrtava biti veći.

“Jedini način da zaustavimo ruski terorizam jest da ga porazimo”, napisao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na društvenim mrežama o napadu. “Tenkovima. Borbenim zrakoplovima. Raketama dugog dometa”, napisao je.

Ukrajina je nedavno ponovno zatražila borbene zrakoplove da se zaštiti od zračnih napada nakon što su Njemačka, SAD i Velika Britanija pristale poslati im tenkove.

NAJNOVIJE