DUBROVČANI POŽURILI RIJEŠITI PAPIRE “Neću iznajmljivati, tražim dozvolu da to sutra mogu moja djeca koja će mi plaćati dom!”

Kome i na koji način gradonačelnik Mato Franković ima namjeru ograničiti ishođenje rješenja za kategorizaciju apartmana, najprije u povijesnoj jezgri pa i u stambenim zgradama u cijelome gradu pitanje je koje čeka sjednicu Gradskoga vijeća, piše Dubrovački vjesnik.

No već je najava zabrane djelatnosti od koje živi veliki broj stanovnika Dubrovnika u roku od dva mjeseca, ponukala mnoge da županijskom Uredu za gospodarstvo podnesu zahtjev za ishođenje rješenja o pružanju obiteljskog smještaja odnosno iznajmljivanje – u Županiji je u zadnjih mjesec i pol dana podneseno više od 220 zahtjeva!

Izuzmu li se tvrtke i obrti koje se profesionalno bave iznajmljivanjem turističkih apartmana, u Gradu je puno ljudi koji iznajmljuju sobe ili vlastiti stan samo ljeti kako bi uopće pratili inflaciju i troškove života i u čija se stečena prava navodno neće dirati. 

Koliko ovakve najave zadiru u socijalno tkivo grada, govori primjer jedne stanovnice povijesne jezgre koja je ovih dana podnijela zahtjev za iznajmljivanje.

“Nisam dosad iznajmljivala, niti ću, ali idem tražit dozvolu radi djece, možda će oni htjeti iznajmljivati moj stan kako bi mi u starosti mogli platili dom, a tada neće moći dobiti dozvolu”, kaže ona prestrašena porukama koje od zadnjih mjeseci stižu iz gradske uprave.

“Požurite, tko još nema, po dozvolu za nove apartmane u staroj jezgri! Imate još dva mjeseca! Meni se čini da će ova mjera, upravo suprotno planiranom, naglo povećati broj apartmana u staroj jezgri i to ovaj put do maksimuma. Tko se dosad nećkao, sad će svakako krenuti na horuk jer je ovo posljednji voz. Neki su se pak iznajmljivači vidno uznemirili jer su krivo shvatili plan. Dakle ne brinite, neće se ukidati apartmani…, a novi iznajmljivači krenite trkom, sve se stigne”, piše na Facebooku Gradskog kotara Grad jedan od stanovnika.

Prema sustavu eVisitor, u Dubrovniku je više od 45 tisuća ležajeva, odavno više nego stanovnika, a od čega je 16.900 ležaja je u privatnom smještaju, plus 2.102 pomoćnih, dakle 19 tisuća. U kolikom broju apartmana i soba nije poznato.

NAJNOVIJE