DUMA IZGLASALA Strasbourg više nema ništa s Rusijom

Ruska državna Duma usvojila je u utorak dva zakona kojima se ukida jurisdikcija Europskog suda za ljudska prava nad Rusijom, nakon što je Rusija za vrijeme rata s Ukrajinom navijestila da će napustiti taj sud.

Prvim zakonom koji je usvojio ruski parlament Rusija se uklanja iz nadležnosti suda, dok po drugom zakonu Rusija od 16. ožujka neće implementirati presude Europskog suda za ljudska prava. Žalbe Europskom sudu za ljudska prava postale su zadnje sredstvo u nekoliko važnih slučajeva.

Sud je 2017. godine naredio Moskvi da isplati odštetu, zbog propusta dijela sigurnosnih službi, osobama koje su preživjele masakr u školi u Beslanu 2004. Odbor ministara Vijeća Europe odlučio je izbaciti Rusiju iz Vijeća Europe, a Europski sud za ljudska prava djeluje u sklopu te organizacije.

Odluka o izbacivanju Rusije donesena je zbog ruske invazije na Ukrajinu. Rusija je poručila da je samostalno odlučila napustiti Vijeće Europe, a bivši predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da je izlazak Rusije iz organizacije prilika za vraćanje smrtne kazne, što pravila Vijeća Europe zabranjuju.

NAJNOVIJE